Начало Новини Актуално Русофили поискаха от националния събор край яз. Копринка свобода за Алексей Петров

Русофили поискаха от националния събор край яз. Копринка свобода за Алексей Петров

Актуално

Алексей ПетровАлексей Петров да бъде незабавно освободен, настояват в подписка русофилите в България. Това стана ясно по време на националния събор на приятелите на Русия, който се проведе в събота на язовир "Копринка" край Казанлък. Началото на националната подписка сложиха русофили от Плевен.

В нея се иска бившият шеф на ДАНС да бъде пуснат от ареста поради липса на доказателства за участието му в „Октопод”.
Акцията на русофилите е и в подкрепа на всички задържани при полицейски акции през последната година, чиито човешки права са нарушени. Чрез подписката си приятелите на Русия изразяват несъгласие и срещу подбора на свидетели от криминалния контингент, анонимността на определени свидетели, манипулациите и притискането им, както и срещу злоупотребите с уязвимото положение на някои от тях.

Стара ЗагораОрганизатори на русофилския събор са форум “България - Русия” и Националното движение на русофилите. Тази година традиционната среща беше под патронажа на президента на Република България Георги Първанов и е посветена на 65-годишнината от победата над хитлерофашизма.
Край язовира се събраха хора от различни възрасти и от всички краища на България. Повечето са работили и учили в Русия.
Да изразят любовта си към България и с надеждата да срещнат близки и приятели пристигнаха и мнозина руснаци. Не бяха малко и пропътувалите стотици километри от симпатии към богатата руска духовност и култура.
Специален каталог на всички съветски паметници в България ще бъде издаден до края на годината, съобщи на събора председателят на Национално движение „Русофили” Николай Малинов. Освен богат снимков материал и данни, в него ще бъде публикувано и обръщение от президента Георги Първанов. Според Малинов, най-близките цели на организацията сега са да бъде преодолян проблемът с визите за руските граждани, както и да се изгради Руски университет в България. Стара ЗагораТой каза още, че само за една година русофилите в България са допринесли за оборудването на 45 кабинета в специализираните езикови училища с пълни комплекти руска литература.
Приветствия до участниците в събора изпратиха държавният глава Георги Първанов и посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков.
Местността край язовир „Копринка“ бе огласяна през целия ден до ранни зори от  български и руски песни - от традиционните хора и ръченици до незабравимата "Катюша". Докато се наслаждаваха на музиката и танците, участниците разпънаха на поляните трапеза. Разговорите и спомените им продължиха на студена бира и мезе.

Информация и снимки: вестник Новината

 

* * *

 

Президентът приветства русофилския събор край язовир "Копринка"
Младежи от Плевен събираха подписи за освобождаването на Алексей Петров


Преодоляване на проблема с визите за руските граждани и изграждането на Руски университет в България ще са двете големи цели за следващата година в дейността на русофилите у нас. Това съобщи по време на откриването на Седмия национален събор на русофилите в България новият председател на формацията Николай Миленов.
Сред акцентите до края на годината са подготовката и издаването на два албума: първият за основите на русофилството в България, а вторият - на всички съветски паметници в България. Този албум ще съдържа и специално обръщение от президента Георги Първанов.
Няколко хиляди приятели на Русия, строителни работници, завършили в руски ВУЗ-ове, си дадоха традиционна среща край язовир "Копринка" на 11 септември т.г. Тазгодишните посетители на събора се оказаха най-многобройни в сравнение с предишни години.
Седмият национален събор на русофилите в България се организира от НД "Русофили", с помощта на Изпълнителната агенция по горите и партньорски организации. Домакин на проявата е община Казанлък.
Специално приветствие до участниците изпрати патронът на събора - държавният глава Георги Първанов. В него държавният глава акцентира на 65-годишнината от края на Втората световна война и благодари на русофилите в България за съхранената памет.  
Приветствие до участниците, чрез съветника си Алексей Шател, изпрати и посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков.
С бурни аплодисменти русофилите посрещнаха емоционалната реч на вицеадмирал Кир Лемзенко, председател на Движението "Приятели на България и Русия".
Делегация от Коми, представители на неправителствени организации също уважиха събора.
През последната година русофилите в България имат принос за оборудването на 45 кабинета в специализираните езикови училища с пълни комплекти руска литература, създадена е и методика за предучилищно обучение по руски език.   
Сред присъстващите на събора бе строителят ветеран от град Раковски - 78-годишният Петър Гиев. Зад гърба си той има 60 години като строител, част от които прекарани в бившия СССР. Бай Петър е сред строителите на военно градче в Старо Константиново - Украйна, което през 1991-92 година приютява 5 хиляди руски войници, които се изтеглят от Германия.  
Само за година 2 хиляди българи построихме град с всички екстри за 5 хиляди войници, хвали се старият строител, който има честта да присъства и на друга важна церемония заедно с главнокомандващия на Руската армия тогава генерал Гречко - откриването на друг военен град - в Тула.
Сред атракциите на събора бе малка семпла група, представила се като "младежи от Плевен", които от името на Гражданско сдружение "Истината за Алексей Петров" събираха подписи на граждани в две различни подписки. Първата бе за несъгласие срещу подбора на свидетели от криминалния контингент, срещу анонимността им, манипулациите и притискането им, както и срещу злоупотребите с уязвимото положение на някои от тях.
Другата подписка бе за незабавно освобождаване на Алексей Петров поради липса на доказателства за съществуването на "Октопод" и в подкрепа на всички задържани при полицейски акции през последната година, чиито човешки права са нарушени. Стотици присъстващи положиха подписи под петициите. В пъти повече бяха тези, които си взеха специални брошури с подобни искания на гражданската формация.
Руската група "Душа", казанлъшките "Грамофони", Маргарита Хранова,  Венци Мартинов и самодейни състави от страната се погрижиха за доброто настроение на русофилите.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини