Начало Новини Актуално Руснак и двама българи в ареста в Стара Загора за въоръжени грабежи

Руснак и двама българи в ареста в Стара Загора за въоръжени грабежи

Актуално

"Шест лица са задържани по време на специализирана полицейска операция, проведена на 25 и 26 май от ОД на МВР - Стара Загора, за които имаме подозрения, че са участници в серия въоръжени грабежи, извършени както на територията на ОД на МВР - Стара Загора, така и на Хасково" - съобщи вчера на пресконференция комисар Алекси Алексиев.

Към 3 от лицата са повдигнати обвинения и с прокурорско постановление са задържани за 72 часа. Предстои внасяне на искане до Окръжен съд - Стара Загора, за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", пише вестник Старозагорски новини.
Първият от тримата задържани - Н.Б., е 32-годишен руски гражданин, който е осъждан многократно за кражби, а към момента на задържането е обявен за "общодържавно издирване" с влязла в сила присъда. Другите двама задържани са с инициали П.Д. на 22 г. и Ч.Н. на 34.
Тримата са заподозрени за серия въоръжени грабежи в периода юли 2009 - април 2010 година, като последният е от 20 април в района на село Ягода. Тогава обект на грабежа, извършен досущ като в американски екшън, беше 45-годишна старозагорка, собственичка на фирма. В района на плажа колата й "Фолксваген Голф" е била ударена от друга кола със същата марка и изтласкана извън платното за движение. От возилото на нападателите излязъл маскиран мъж, който взломил задното стъкло, ударил жената с пистолет по главата и отнел дамската й чанта с 18 000 лева. Малко по-късно автомобилът на обирджиите е бил намерен запален до помпената станция на село Ръжена.
"Във всички грабежи, които визирам, има сходство в начина на извършване - с предварително откраднати автомобили, на които са поставени също откраднати регистрационни табели от други автомобили. Извършителите използвали по правило маски на главите и са били въоръжени с пистолет. Обект на нападението са предимно хора със среден бизнес, собственици на магазини, заложни къщи и други такива обекти, за които се предполага, че транспортират големи суми пари. Сумите, които са отнемани, са в размери от 3 до 18 хил. лева. След извършването на престъплението автомобилите са изоставяни, опожарявани или посипвани със силно миришещи препарати с цел да заблудят полицейските кучета" - коментира комисар Алексиев.
"Работата по изясняването, документирането и доказването на цялостната престъпна дейност на извършителите ще се постараем да приключи в законния срок - информира окръжният прокурор Константин Тачев. - Касае се за престъпление по чл. 199 от Наказателния кодекс и други, които предстои да бъдат доказани. Възможно е и да бъдат обединени в хода на досъдебното производство и други такива доказателства от друг съдебен район с оглед доказването на цялата престъпна дейност на тези лица."
Комисар Алексиев добави, че едната група, която е пътувала с два автомобила, е задържана на автомагистрала "Тракия" и при обиска са открити една доза кокаин, три дози амфетамин и 25 грама марихуана. Образувани са две отделни досъдебни производства, който нямат отношение към грабежите. Отделно е открит мотоциклет "Кавазаки", обявен за издирване, и е доказана съпричастността на едно от лицата към кражбата му.

Още новини