Начало Новини Актуално Руският премиер Владимир Путин идва в България

Руският премиер Владимир Путин идва в България

Актуално
Владимир Путин

Руският премиер Владимир Путин пристига на посещение в България на 13 ноември 2010 г. Визитата е била уговорена в телефонен разговор, проведен между него и министър-председателя на България Бойко Борисов. Владимир Путин ще дойде, за да говорим за АЕЦ Белене, газопровода Южен поток и всички теми, които са важни, уточни Борисов.

Той допълни, че ще бъдат проведени разговори и за нови доставки на руски природен газ за България.
Очаква се до 15 ноември България и Русия да подпишат споразумение за създаването на българо-руската компания, която да направи технико-икономическото проучване за газопровода „Южен поток“. По думите на Борисов той е съобщил на руския си колега, че не може да отиде на 15 ноември, а Путин от своя страна е проявил разбиране и се е съгласил да дойде у нас на 13 ноември, уточнява вестник Класа.

Това е вторият разговор между премиерите на България и Русия за последните две седмици. На 21 октомври двамата обсъдиха бъдещето на проекта „Южен поток“ и подписването на междуправителствено споразумение за газопровода. До средата на следващата година се очаква да стане ясно трасето на тръбата, обясни преди месец енергийният министър Трайчо Трайков, който тогава се срещна с председателя на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер. По план газопроводът трябва да излиза на българския бряг в района на Варна, като у нас тръбата трябва да се разделя на два клона. Северният клон ще продължи през сръбския град Зайчар и оттам за Унгария и Австрия с отклонение за Словакия. Южният клон на газопровода ще мине близо до Ихтиман и оттам ще продължи за Гърция и Италия. Очаква се морският участък да бъде завършен до 2015 г., като тогава през България ще се транзитират по 15,6 млрд. куб. м газ. Целият газопровод трябва да бъде напълно завършен през 2018 г., когато по него ще се пренасят по 63 млрд. куб. м газ годишно.
След разговорите след седмица се очаква и повече яснота за подписването на нови договори за доставка на природен газ. Сегашните контракти изтичат в края на 2012 г., а правителството иска да се сключи един нов договор, без посредници. В момента газ за България доставят компаниите „Овергаз Инк“, „Винтерсхал“ и „Газпром експорт“, като целта е да се сключи нов договор с последното дружество. До юни догодина се очаква да бъдат подписани новите контракти, каза преди време изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов.
„Подкрепям с цялото си сърце проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“, каза ден по-рано Борисов пред руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. Според него строителството на втората атомна централа у нас е изключително важно, защото в противен случай до 2020 г. България ще има проблеми с производството на електроенергия. Борисов допълни, че е уверен в успешното реализиране на енергийните проекти с изключение на петролопровода „Бургас - Александруполис“, който ще създаде екологични проблеми.

Борисов иска да активизира и повиши стокообмена

При предстоящото посещение на Путин освен енергийните проекти двамата премиери ще обсъдят и стокообмена между България и Русия. По думите на Борисов основната му цел ще бъде стокообменът между двете държави да бъде повишен до нивата от годините, когато двете страни са работили добре.
„Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, каза още Борисов. Той обясни, че България е имала много добри позиции на руския пазар и разработен маркетинг. Страната ни е изнасяла вино, цигари, домати, кетчуп, майонеза.
„А в момента руснаците пият френски вина и забравиха нашите продукти, защото когато виждате френският президент Никола Саркози и германският канцлер Меркел през месец да се срещат с Дмитрий Медведев и Владимир Путин, те си правят бизнес за техните държави“, каза премиерът. По думите му пазарът на български продукти в Русия, който е бил много добре разработен, е бил подарен.
Русия е един от основните ни външнотърговски партньори и в момента. През 2009 г. на Руската федерация се падат 8,7% от външнотърговския стокообмен на страната ни. 2,5 на сто от износа са за там, а 13,1% от вноса идва от федерацията. По този начин тя е най-големият вносител на стоки у нас. От Русия страната ни внася почти целия суров нефт и природен газ, което е и най-голямото перо от експорта. България изнася за Русия основно медикаменти и хранителни продукти. През 2009 г. се наблюдава намаляване на взаимния стокообмен с 42,4%, при което намаляването на износа е с 32,3%, а на вноса - с 43,6 на сто.

Още новини