Начало Новини Актуално Руски инвестиции от 2 млрд. евро в АЕЦ Белене

Руски инвестиции от 2 млрд. евро в АЕЦ Белене

Актуално

Над 2 млрд. евро ще инвестират руснаците в изграждането на АЕЦ "Белене", без за това да е необходима държавна или корпоративна гаранция, каза вчера икономическият министър Трайчо Трайков. Това е била една от темите на разговор с колегата му Сергей Шматко по време на посещението в Москва.

За да има "Атомстройекспорт" интерес строителството да е по-евтино, на руската страна ще бъдат предложени 15% акции от проектната компания, която ще е собственик на централата. Тези дялове са в пъти по-малко от средствата, които ще предоставят руснаците на принципа на проектното финансиране. Още не е уточнено как и кой ще осигури руските пари за изграждането на централата. В момента сме на ниво обмяна на концепции, каза министърът.
На въпрос защо руснаците няма да участват в търг за стратегически инвеститор Трайков отвърна - ако има други предложения да се финансира централата, моля да ги пратите при мен. Немалко искания е депозирала българската страна за началото на газовите преговори. Някои от договорите изтичат в края на 2010 г. При преговорите за нови контракти България настоява за гаранции за изпълнение на доставките като предпазна мярка срещу нова газова криза, пише вестник 24 часа.
Ако в бъдещите договори има клауза "вземай или плащай", то да имаме право да реекспортираме горивото, което няма да ползваме, искаме възможност за суапови сделки.
На 18 януари пък стартират преговорите за "Южен поток". Подготвя се и търг за избор на инвестиционен посредник за продажбата на дялове от "Бул-гартрансгаз", каза Трайков.

Още новини