Начало Новини Актуално Руската газова компания планира 40-50% увеличение на цените на горивото за европейските пазари

Руската газова компания планира 40-50% увеличение на цените на горивото за европейските пазари

Актуално

България може да бъде изключена от Южен поток, заяви президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от руски вестник. Той отбеляза, че посоката на "Южен поток" може да бъде променена, като бъде заобиколена България. От думите му се разбира, че страната ни разочарова Русия с протакането на други енергийни проекти - строителството на петролопровода „Бургас – Александруполис“ и ядрената централа в Белене.

Вместо да излиза край българския град Варна, газопроводът би могъл да стига до Румъния, предложи Милер. "Колкото до Румъния, мисля, че трябва да бъде проучена изпълнимостта на един водещ транзитен газопровод до Сърбия", уточни той. Милер добави, че посоченият маршрут ще изключи българския участък, пише вестник Класа.
Румъния предлага също широко сътрудничество в енергийната област, включително строителство на газово хранилище, допълни Милер.
Цените на природния газ на европейския пазар в близките години ще надвишат 400 долара за кубически метър, прогнозира още президентът на „Газпром“. Това означава по-висока цена с около 40-50 на сто. Има тенденция към повишаване на цената на газа и няма основания за обратното, добави той.

.„Газпром” ограничи вчера доставките на синьо гориво за Беларус, предаде радио ”Ехото на Москва”. Спорният въпрос кой на кого дължи – дали Беларус не е платила доставките, или руската газова компания не е издължила транзитните такси, не е бил решен. В резултат руският президент Дмитрий Медведев разпореди на газовия монополист да започне процедура по ограничаване на доставките. По-късно Русия официално уведоми ЕК за това. Писмото от руското правителство е пристигнало в Брюксел по същото време, по което притокът на газ през Беларус вече е бил намален. Говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер обаче не коментира дали това отговаря на изискванията на механизма за ранно предупреждение. Тя добави, че много малка част от руските газови доставки за Европа минават през Беларус и че при евентуално прекратяване, най-потърпевша ще е Литва, която е 100 процента зависима от това трасе.
Според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков няма опасност доставките на газ за България да спрат, тъй като винаги сме били коректни търговски партньори с „Газпром“.

 

* * *

Правителството не може повече да ограничава цената на газа и ще позволи на „Булгаргаз" да я увеличи с около 30%, съобщи вчера икономическият министър Трайчо Трайков. Предишните  три   месеца правителството нареди на „Булгаргаз" да продава с 5% по-евтино от разрешеното от енергийния регулатор.

Преди седмица обаче шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че се търсят всякакви резерви скокът да се натисне надолу до около 24 - 25%. Поскъпването на синьото гориво неминуемо ще доведе до ръст на топлата вода и парното за предстоящото тримесечие.

Още новини