Начало Новини Актуално Русия спря доставките на природен газ за България

Русия обави, че сприра доставките на природен газ за България от 27 април

Актуално

На 26 април 2022 г., в Булгаргаз ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от Газпром Експорт ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество Булгаргаз и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, Булгаргаз и Булгартрансгаз са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Още новини