Начало Новини Актуално Русия ще поиска 1 млрд. евро неустойки за АЕЦ Белене след 1 юли

Русия ще поиска 1 млрд. евро неустойки за АЕЦ Белене след 1 юли

Актуално
Росатом АЕЦ Белене

Икономическият анализ на проекта за АЕЦ Белене, който бе възложен на британската банка HSBC може да се проточи 18 месеца и България разчита руската компания Росатом да прояви разбиране и да приеме ново удължаване на срока за подписване на договора за стоителството на ядрената електроцентрала.

Руската страна обаче не желае да отстъпи и обяснява, че ако договорът не бъде подписан до 1 юли 2011 година, след тази дата дъщерната Атомстройекспорт ще има пълното право да поиска възстановяване на претърпени щети в размер на близо 1 млрд. евро, обясняват от Росатом, като мнението е цитирано от вестник Комерсант.
Бившият шеф на НЕК Красимир Първанов също посочи сумата от 980 млн. евро за евентуалния иск на Русия пред международен арбитражен съд, за вече направени плащания за оборудване и сключени договори с подизпълнители за Белене, пише pari.bg.

 

* * *

Премиерът Борисов e вбесен от публикация в Комерсант

Окончателното решение дали да се строи или не АЕЦ „Белене“ ще бъде взето от парламента, след като премиерът Бойко Борисов лично запознае депутатите със заключенията на консултанта HSBC. Това обяви самият Бойко Борисов в Министерски съвет, ядосан от въпрос по повод днешна публикация в руския „Комерсант“. Според вестника от руската „Росатом“ са категорични, че ако до 1 юли т.г. не се сключи основния договор, те ще потърсят правата си по линия на международния арбитраж. Претенцията им е за 980 млн. евро.

Последвалите публикацията изказвания на политици днес ядосаха премиера. „Всички, които искат да се изказват по темата, е трябвало да го направят в периода 2006 – 2007 г., обобщава в публикация moitepari.bg. Сега ще си мълчат и няма да се обаждат и ще ни оставят да си свършим работата и да кажем на обществото: ето това казват експертите, ето това ще е цената, ако е изгодна или не. Тогава съм обещал – ще отида при парламента, ще го запозная и ще поискам вот или "за" или "против", заяви Борисов. Той за първи път изразява намерение крайното решение да бъде оставено на народните представители.

Коментарът на руската „Росатом“ е по повод вчерашното изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се надява след 1 юни да се подпише ново споразумение за удължаване на преговорите с руската страна. Изданието припомня че вчера Трайков се аргументира с възможно препроектиране на някои елементи на пасивната или активната безопасност на централата заради новите изискавания на Еврокомисията „Комерсант“ цитира и думите на един от подизпълнителите на консултанта HSBC Владимир Каролев, който признава пред „24 часа“, че в договора с британската банка консултант се говори за максимален срок за анализа на проекта до 18 месеца.

Пред изданието „Росатом“ коментира, че те се ръководят от 12-о допълнение, което според тях предвижда основният договор да бъде подписан до 1 юли. „Ако това не се случи, дъщерната компания „Атомстройекспорт“ ще загуби правните основания за работа в България. Това ще означава, че България се отказва от проекта и можем да искаме възстановяването на разходите ни, които са близо 1 млрд. евро“, казват от компанията.

С коментара си руската компания на практика потвърждава опасенията, изказани от министър Трайчо Трайков, че подписаният от шефа на НЕК Красимир Първанов договор се оказва необратимо обвързващ. Именно това беше неговото основно обвинение към държавния мениджър, макар че по-късно Първанов бе уволнен на друго основание.

Пред „Нова телевизия“ тази сутрин министър Трайчо Трайков отново заяви, че до лятото няма как да се сключи договор за АЕЦ „Белене“. „Има много въпросителни. Считам, че е излишно при всяка забавяне да се самообвиняваме, че ние сме виновни за него“, каза той.

В Европа няма съд, който да приеме претенциите за неустойки от страна на руската „Росатом", ако проектът за АЕЦ „Белене" бъде замразен. Това коментира днес пред LiveBiz съпредседателят на „Синята коалиция" Иван Костов.

„Руснаците говорят за абсолютна кауза пердута", твърди Костов. Според него правните претенции на руската страна са неоснователни след като все още няма подписан договор за проекта.

Според депутата от „Коалиция за България" и бивш енергиен министър Петър Димитров ставало въпрос за „много сложна политическа игра" от страна на управляващата партия ГЕРБ. Според него не е нормално досега страната ни да няма ясна позиция по проекта. "БСП не е подкрепяла подписването на 12-о допълнение по договора, понеже е обвързало страната ни с ангажименти за подписване на крайния договор преди да знаем реалните параметри на проекта", каза Димитров.

Бойко Борисов: „Да бяха свършили работата, когато изтрезняха от „Големия шлем“.
"Аз не чета "Комерсант". Това им е работата – да пишат, каквото искат. И там журналистите са като тук - едните са обективни, а на другите им плащат да задават въпроси", коментира темата премиерът Бойко Борисов.

Той припомни отново зараждането на поректа и ангажиментите, които са поемани от предишните управляващи по него. „Договорът е подписан през 2006 г., когато президентът Първанов обяви големия си шлем, като страните са си дали 12 месеца да изтрезнеят след пиано бара и да уредят всички въпроси, свързани с ескалация, индексация, сигурност“, каза Борисов. По този начин според него още през 2007 г. е трябвало да бъде подписан окончателният договор за "Белене" и "сега вече може би щеше да бъде пред пуск първият реактор".

"Те са нямали бърза работа. Сега ме пресират мене да взема...всъщност да започна всичко отначало. Е, няма да го направя за толкова милиарди. И затова сме наели консултанти“, каза Борисов. Според него "всеки иска да се изкаже по темата заради мене да му отговоря, да го направя значим в предизборната кампания като основен противник на ГЕРБ". Това е "много елементарна тактика", заяви премиерът.

Още новини