Начало Новини Актуално Русия предлага да финансира изграждането на АЕЦ Белене, не търси финансови гаранции

Русия предлага да финансира изграждането на АЕЦ Белене, не търси финансови гаранции

Актуално

Русия е готова да финансира изграждането на АЕЦ Белене на проектен принцип, а не чрез заем, гарантиран от българската държава. Предложението бе обсъдено по време на 13-ата среща на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в София на 10 - 11 декември.

Русия предложи да финансира проекта с държавен кредит още от самото начало, каза руският енергиен министър Сергей Шматко след края на комисията. Ситуацията обаче се промени заради икономическата криза и осигуряването на държавно финансиране става много трудно. Затова искаме да намерим корпоративно решение за финансирането на атомната централа, допълни той, пише вестник Пари.

По думите на Шматко и двете страни са потвърдили съвместната заинтересованост от реализацията на АЕЦ Белене, с което се поставя точка на спора дали ще има централа или не. Според руския министър ще бъде обсъдена програма за съвместни действия по проекта за по-бързото му реализиране. За тази цел трябва да бъдат осигурени дейностите по проекта за следващата една година. Шматко подчерта, че Русия ще осигури финансирането и за този период, за да може проектът да бъде реализиран в кратки срокове.

От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков съобщи, че критериите за избор на нов консултант за АЕЦ Белене вече са готови и ще бъдат обявени до две седмици. Ролята на консултанта ще бъде да подготви избора на нов стратегически инвеститор за проекта след отказа на RWE. По този повод Шматко коментира, че германската компания най-вероятно вече съжалява за това свое решение.

По време на междуправителствената комисия двете страни са се договорили по всички отворени въпроси за реализацията на Южен поток. България подкрепи руското предложение за  увеличаването на капацитета на газопровода, каза министър Трайков. По проекта ще започнат преговорите на корпоративно ниво, допълни той. Предстои изготвянето и на акционерното споразумение за създаването на проектна компания и подготовката на предпроектното проучване, посочи министърът.

Съмненията, че петролопроводът Бургас - Александруполис ще бъде замразен от българска страна, също бяха отхвърлени в петък. Съдбата на проекта обаче зависи от оценката по ОВОС, която ще отрази и настроенията на населението в Бургас, каза Трайков. По думите на Шматко, ако тази оценка е отрицателна, България има всички права да се откаже от участието си в петролопровода.

В следващите три месеца ще започнат разговорите по същество за сключването на нов договор за доставка на природен газ от Русия. България не трябва да има притеснения относно тези договори, каза Шматко. Русия ще направи всичко възможно да гарантира на потребителите, че ще получат необходимите количества газ, допълни той.
Относно посредниците по този договор Шматко посочи, че това не трябва да е фирма, която инвестира в газоразпределителната мрежа на страната. Това означава, че най-вероятно Овергаз няма да бъде посредник по следващия договор, каквито бяха и исканията на България.

Целият риск ще бъде поет от инвеститора. Отказът от гаранции е голяма референция за ефективността на проекта

Ключовата дума за АЕЦ Белене е проектно  финансиране, което не изисква държавно гарантиране. Това е голяма реферeнция за ефективността на проекта, защото целият риск ще бъде поет от инвеститора. Русия обаче много добре си е направила сметката. Когато АЕЦ Белене бъде готова, цената на електроенергията ще е достатъчно висока, за да гарантира възвръщаемост и печалба от вложените средства.

Много по-важни са условията по кредита. Не е реалистично Русия да вземе 100% от проекта АЕЦ Белене

Предлаганото финансиране от Русия за АЕЦ Белене не е единственият вариант. В условията на криза обаче не е важно откъде ще дойдат парите, а условията на кредита. Важно е също какви стратегически инвеститори ще се появят.
Не мисля, че е реалистично Русия да вземе 100% от проекта. Това означава построяването на руска собственост на територията на ЕС, което ще има голям политически и икономически ефект. С това Русия ще се превърне в огромен чужд играч, който ще доминира в Балканския регион.

Ако Русия ни предостави финансирането за АЕЦ Белене, най-вероятно България ще трябва да осигури гарантирано изкупуване на електроенергията от проекта. Това обаче пак е предоставяне на държавна гаранция. В условията на криза една грешна инвестиция може да се отрази много тежко на цялата икономика. Ако Русия пък иска да вземе 100% от проекта, аз ще настоявам решението да бъде подложено на дебат и от парламента.

Още новини