Начало Новини Актуално Русия иска да инвестира в Стара Загора

Русия иска да инвестира в Стара Загора

Актуално

Община Стара Загора, в лицето на първия зам.-кмет Йордан Николов, предложи вчера на Игор Илингин, търговски представител на Руската федерация в България, място за инвестиране на Старозагорските минерални бани. Това е площ от 23 декара с 3 басейна с минерална вода в абсолютния център на курортното селище. В недалечното минало това беше най-оживеното място за отдих, което в последните години за съжаление е напълно изоставено.

Йордан Николов предаде на госта пакет с подробности на обекта, който е подходящ за балнеолечение и туризъм, за релаксация и поклонничество, както и за онези, които се интересуват от археология и история.
За нас е интересен Старозагорският регион, защото е крупен индустриален и бизнесцентър - сподели Игор Илингин. - Нашето първо пътуване е свързано с изучаване на потенциала на областта. Имахме полезна среща в Търговско-промишлената палата, където разговаряхме за увеличаване на руските инвестиции в страната ви. От друга страна, за Русия особено интересно е развиване на балнеотуризма и целогодишните почивки в България, а не само на Черноморието. В този смисъл предложението за Старозагорските бани е интересно, пише вестник Старозагорски новини.

Възможностите за развитие на традиционно добрите бизнес-взаимоотношения между област Стара Загора и Руската федерация обсъдиха по-късно областният управител Недялко Недялков и Игор Илингин. Областният управител очерта приоритети си, а именно - привличане на инвеститори в индустриалната област, изграждане на нови енергийни мощности в Източномаришкия басейн, строежа на тунел под Шипка и развитие на индустриалния туризъм. Продуктите ни от отраслите селско стопанство, промишленост и туризъм са познати в Руската федерация, което е още една предпоставка за подобряване на търговските ни взаимоотношения, заяви г-н Недялков. От своя страна Игор Илингин коментира заинтересоваността на руската страна област Стара Загора да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, да се засилят търговските връзки с предприятия и фирми от хранително-вкусовата и мебелната промишленост и изрази желание при втората си визита да посети атрактивни места от област Стара Загора.

На срещите присъстваха Жельо Добрев, председател на Българо-руската търговска палата, бизнесменът Руси Данев, председател на старозагорското представителство, и др.

Гостите посетиха Мемориала Бранителите на Стара Загора и Паметника на подполковник Калитин.

Още новини