Начало Новини Актуално Русия дава 2 млрд. евро за АЕЦ Белене

Русия дава 2 млрд. евро за АЕЦ Белене

Актуално

Русия е готова да осигури в най-кратки срокове около 2 млрд. евро за проекта АЕЦ Белене без държавни гаранции и без корпоративни гаранции от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно на пресконференция след днешната среща в София между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, руския министър на енергетиката Сергей Шматко и управителя на руската Държавна корпорация по атомна енергия Росатом Сергей Кириенко.

Парите ще бъдат използвани през периода, в който се избира стратегически инвеститор в проекта, съобщи econ.bg. На днешната среща с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко говорихме основно за идеята как да направим така, че до избора на стратегически инвеститор проектът за АЕЦ Белене да не загуби темпо, коментира Трайчо Трайков.
Процесът на избор на инвеститор може да отнеме от 1 до 2 години и за да може в този период проектът за АЕЦ Белене да не спира, руската страна предложи финансиране, заяви Трайков, допълвайки: Не трябва да се пропуснат етапи, които биха направили рестартирането на този проект много трудно.
Той добави, че днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) е публикувал обява за избор на консултант по проекта, който да помогне впоследствие за избора на стратегически инвеститор.
До избора на инвеститор е добре работата на площадката на АЕЦ Белене да продължава, тъй като замразяването и повторното й размразяване ще струва много пари, обясни министърът.
Ако има необходимост, Русия е готова да влезе с дял в атомната централа, каза  Кириенко. Той добави, че според разчетите на компанията, през тази година работите по централата ще струват около 400 млн. евро, а през следващата 2011 г. - между 1 и 1,5 млрд. евро. Сумата ще зависи от дейностите, които са извършени през 2010 г.
Кириенко заяви, че е възможно работата по АЕЦ Белене да започне през април. От своя страна министър Трайков каза, че за да започне работа по проекта, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да издаде разрешение за това, което все още не е факт.
По време на пресконференцията стана ясно, че решение по повдигнатите въпроси, включително за руския заем за проекта, ще бъде взето най-вероятно до края на март.
Очаква се дотогава да бъде създадена проектна компания за АЕЦ Белене между България и Русия.
От econ.bg припомнят, че във вторник министър Трайков съобщи, че строежът на централата ще продължи. Един от вариантите за финансиране е именно заем в размер на 2 млрд. евро, който Русия предлага, стана ясно по време на посещението на шефа на Газпром Алексей Милер у нас.
На следващия ден лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че ако проектът АЕЦ Белене продължи, той може да да коства сигурността и управлението на ГЕРБ. Малко по-късно премиерът Борисов потвърди позицията на правителството, че проектът ще продължи, тъй като в него вече са налети милиарди, неустойките са също за милиарди и когато трябва да се вземе решение, се калкулира всичко.
Държавата в лицето на НЕК държи 100% от проекта от края на месец октомври миналата година. Тогава стратегическият инвеститор - немският концерн RWE, се отказа от участие в проекта. Като причини за решението бяха посочени финансово-икономическата криза в световен мащаб и непостигането на два от етапите по проекта, залегнали в споразумението - окончателен договор с изпълнителя и финансово структуриране на проекта.
Предложението за руски заем от 2 млрд. евро към този момент е единственият официално оповестен от кабинета вариант за финансирането на втората атомна централа. Според някои експерти ако България се откаже от проекта, ще трябва да плати неустойки на руснаците в размер на около 1 млрд. евро.

Още новини