Начало Новини Актуално Руси Данев: Време е да се отвори път на младите

Руси Данев: Време е да се отвори път на младите

Актуално
Руси Данев

Правителството на ГЕРБ е първото, което работи здраво, за да може България да вземе повече пари от еврофондовете. Може би още не се вижда ярък резултат, защото се тръгна от нулата. Преди Томислав Дончев нищо не беше направено, за да влязат свежи пари в икономиката, казва Руси Данев, един от най-успешните мениджъри на България.

Руси Данев е роден на 3 март 1945 г. На 29 години става най-младият директор на ТЕЦ Марица-изток 1, а на 37 години оглавява най-голямото стопанско обединение в България - тогава СО Марица-изток. В момента е собственик, заедно със съпругата си Таня, на една от най- големите и стабилни фирми, работещи в сферата на търговията с въглища, метали - черни и цветни, горива. В съдружие с фирмата на Георги Узунов - Фарадей, е собственик на Захарни заводи - Горна Оряховица АД. Има две дъщери, две внучки и трима внуци.

- Г-н Данев, преди година казахте, че оптимизмът за бързо икономическо възстановяване е преждевременен и че няма как да се разминем с трудностите...

- За съжаление, лошата ми прогноза се оправда. Нямаше и как да не се оправдае със сигурност за България, защото икономиката ни е малка, слаба и неразвита, МНОГО ЗАВИСИМА ОТ ЗАОБИКАЛЯЩИЯ НИ СВЯТ. Последното - че сме зависими от развитите държави в Европа и че сме част от ЕС, е всъщност единствената добра новина. Именно опирайки се на тях, не сме паднали още по-ниско, защото износът ни към тях е в основата на бавния, но устойчив ръст в момента. Износът крепи бюджета, крепи в поносима рамка безработицата и носи някакво оживление в бизнеса. Не бих говорил за рецесия, НЕ МИСЛЯ, ЧЕ В МОМЕНТА ИМА СИГУРНИ СИГНАЛИ ЗА РЕЦЕСИЯ В ЕВРОПА. Според мен, става дума за нормалните колебания на един бавно и трудно възстановяващ се пазар, но възстановяващ се.

САЩ СЪЩО ДАВАТ НЕПРЕКЪСНАТО ПРОТИВОРЕЧИВИ СИГНАЛИ. Те демонстрират пред света повече оптимизъм от Европа, но очевидно още не могат да се измъкнат от блатото, в което сами се натопиха.

- Какви са причините, според Вас, които ще определят възстановяването на българската икономика и тези, които могат да оказват негативно въздействие върху темпа на процеса?

- Бе допусната грешка от страна на управляващите в първите месеци от мандата им. Предполагам, че поради неопитност и огромно желание ДА ЗАДЪРЖАТ ПАРИЧЕН РЕСУРС В ПОРТФЕЙЛА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. Говоря за подхода държавата да не се издължи на бизнеса. Това бе ход с двойно негативно въздействие. Първо, във върховия момент на кризата предприемачите бяха оставени буквално без въздух и част от тях без шанс за оцеляване. Останалите практически нямаха възможност за развитие и за бърза реакция в новите условия. Второ, беше даден лош пример, че в тежки условия може и да не се плаща. Мнозина си казаха: Щом държавата може да не си плаща, значи и аз мога... и това доведе до убийствена верижна фирмена задлъжнялост. А ЕДНА НЕИЗРЯДНА ФИРМА ДА ИМА ПО ВЕРИГАТА, МОЖЕ ДА ВГОРЧИ ЖИВОТА НА ОЩЕ ДЕСЕТ. Това е единствената сериозна грешка на този кабинет.
Днес ми се струва, че повечето хора не разбират какво се опитва да направи това правителство с един екип от наистина сериозни професионалисти. За първи път НЯКОЙ БУКВАЛНО СЕ УБИВА ОТ РАБОТА, ЗА ДА ВЗЕМЕМ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ.
Може би още не се вижда ярък резултат, защото този някой тръгна от нулата. Преди Томислав Дончев просто нищо не бе направено в единствената посока, от която можеха да влязат свежи пари в икономиката.
Смеят се на министър-председателя, че все разправял за магистралите и все за магистрали говорел. Наистина ли не се проумява, че с най-лошата логистична структура в Европа страната ни с всеки изминал ден губеше шанс за бъдеще? ДА, ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ ИНФРАСТРУКТУРА НА ВСЯКА ЦЕНА! Това оживява част от строителния бранш, дава перспектива на развитието на селските райони, придърпва инвеститори, които не биха инвестирали на място, до което няма сериозна транспортна артерия.. . Дава хляб и на туризма - кой чужденец би отишъл в красивите ни Родопи и Пирин, като няма магистрала до там, няма модерен жп транспорт, летища?
Мисля си, че само това да успеят да направят тези хора, пак стига, а те не правят само това. Няма сериозен ефект от борбата с организираната престъпност, която също задушава бизнеса жестоко, най- малко в страх, но очевидно се правят опити да се работи. ТРЕВОЖИ МЕ, РАЗБИРА СЕ, РАЗНОБ0ЯТ МЕЖДУ ПОЛИЦИЯ, ПРОКУРАТУРА, СЪД при положение, че задачата им е една и могат да я решат само заедно.

- Не навлизаме ли в зоната на политиката?

- Аз съм далеч от политиката. След годината депутатстване през 1991 г. напълно излязох от лична обвързаност с нея. БСП се превърна в мутренска партия, от която произлязоха всичките групировки и ВСЕ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ЗАСТРЕЛЯНИТЕ И ТЪРСЕНИ СЪМНИТЕЛНИ БИЗНЕСМЕНИ СА РОЖБА НА СТОЛЕТНИЦАТА, на която и аз бях член. Как да имам нещо общо с подобна партия?

- Но няма как да нямате нещо общо с политиката поне на местно ниво - Вие работите и живеете в Стара Загора...

- Така е... Като фирма сме подкрепяли различни кандидати за кмет, от различни политически сили, преценяйки на първо място качествата им. В момента не сме водили никакви разговори с досега известните кандидатури. Ако питате за моето лично мнение - ДОПАДА МИ МЛАДИЯТ КАНДИДАТ НА ГЕРБ ЖИВКО ТОДОРОВ.
Може би защото аз самият заех отговорен пост млад, знам с какъв хъс и енергия работи млад човек, получил доверие. Интересно е и това, че всички отзиви за Живко Тодоров от различни кръгове са положителни. Някои са въздържани, но нито веднъж не е казано нещо отрицателно. АКО ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ НА ТОЗИ МЛАД МЪЖ СА НЕГОВИТЕ 30 ГОДИНИ, ТО ТОВА Е НАИСТИНА ДОБРА КАНДИДАТУРА.

Аз и в нашия бизнес разчитам предимно на млади хора.Захарни заводи, например, преди, дори по време на икономическия възход, губеше. През последната година са с изключителни резултати. А всеки знае, че по време на криза печелят само най-добрите. При нас назначих млада жена - директор, с условията до три седмици да получа концепция за развитие, до три месеца да видя промяна или на Нова година закривам предприятието. ТЯ ПОДБРА ИЗЦЯЛО НОВ, МЛАД ЕКИП И НАПРАВИХА ЧУДЕСА Много важно е в бизнеса да не демотивираш хората си като им даваш акъл или нареждания - остави ги сами да вземат решенията си и сами да родят идеи. Ако сгрешат - това ще е урок за тях. Ако сполучат, ще е крачка на цялата фирма напред.

Човек като работи за осъществяването на своята идея, особено като е млад, няма да спи и яде, но ще я сбъдне. Това, струва ми се, трябва да е принцип и в бизнеса, и в политиката. Време е да се отвори път на младите.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини