Начало Новини Актуално Руси Данев: В България кризата няма да свърши преди 2013 г.

Руси Данев: В България кризата няма да свърши преди 2013 г.

Актуално

България още не е излязла от острата фаза на кризата и няма как точно да се преценят следващите фази. През 30-те години в САЩ кризата и депресията са продължили З плюс 6 години, може би сега периодът ще е 2 плюс 4 години. Не виждам сериозни сигнали за растеж преди 2013 г. България все още не е влязла изцяло в периода на застоя, а той е неизбежен, казва Руси Данев, управител на Ритъм 4 - ТБ ЕООД - фирма, която се занимава с търговия с енергийни ресурси, метали за строителството и с производство и търговия на захар и спирт.

- Г-н Данев, през миналата седмица се наблюдаваше повишаване на цените на металите на световните борси, индикация ли е това за съживяване на производствата и строителството и съответно край на кризата?

- За съжаление, не. Лекото поскъпване на металите - говоря само за използваните в строителството, а не за цветните, е същото като при горивата - ПРАВЯТ СЕ ОПИТИ ДА СЕ РАЗДВИЖИ ПАЗАРЪТ, да се повишат цените чрез целеви покупки, но те не са обвързани с реално търсене и след няколко дни се връщат на изходна позиция. Ако не беше спецификата на пазарите в Индия и Китай, които все още произвеждат и купуват съответно кокс, метали, горива, цените щяха да са се сринали още по-ниско.

- Каква е прогнозата Ви за развитието на кризата у нас и как се справяте Вие?

- Прогноза, която има шанс да се сбъдне, в този момент би звучала като: ИЛИ ЩЕ ВАЛИ, ИЛИ НЯМА ДА ВАЛИ. С други думи ние все още не сме излезли съвсем от острата фаза на кризата и няма как точно да се преценят следващите фази. Нас кризата ни завари през есента на 2008 г. с току-що купени от Украйна 115 000 тона метал за строителството за по $ 1300 на тон. И досега се опитваме да разпродаваме, но вече на $ 400 за тон. И НЕ Е ЗАЩОТО БЯХМЕ ПОВЯРВАЛИ НА АБСОЛЮТНИТЕ ГЛУПОСТИ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ, че България не е като другите страни по света и нас криза не ни лови, а защото смятахме, че ще имаме още малко време за реализация преди срива. Оказа се, че нямаме, защото ако по време на голямата депресия изключителният български икономист и банкер Атанас Буров е имал 6 месеца да си събере вересиите преди кризата да стигне до България, в нашия век всичко се случва много по-бързо.

- Означавали това, че кризите идват, но и си отиват по-бързо?

- Според мен, ако през 30-те години в САЩ кризата и депресията са продължили З плюс 6 години, сега може би периодът ще е примерно 2 плюс 4 години. НЕ ВИЖДАМ СЕРИОЗНИ СИГНАЛИ ЗА ВЪЗМОЖЕН РАСТЕЖ ПРЕДИ 2013 Г. България все още не е влязла изцяло в периода на застоя, а той е неизбежен. Не виждам нещо да се е променило в последните две тримесечия, за да очаквам кардинална промяна и дори растеж от 1.6 - 2%, какъвто бил предвиден. До растежа, според мен, остава още доста време, а ПРЕДИ НЕГО НИ ЧАКА ПРОЛЕТ С РЕАЛНА БЕЗРАБОТИЦА ОТ 25%. Прогнозата ми не е оптимистична - недвижимости, жилища, офиси, търговски обекти... у нас ще започнат да се търсят най-рано след още поне 2 - 3 години.
В навечерието на кризата в Стара Загора се строяха поне 15 огромни сгради. Днес не са повече от 3. Тогава офисите и магазините се разпродаваха на зелено. Днес интересът клони към нула. Строителните фирми освобождават работници. Десетки хиляди бяха ангажирани в този отрасъл - сега половината от тях са на улицата, а останалите със сигурност ОЩЕ ДЪЛГО НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ НАД 2000 ЛВ. които доскоро им бяха гарантирани. Спада потреблението на всичко - от горива и техника до храна. А за какъв растеж може да се говори, ако потреблението не започне поне бавно и малко, но постоянно да се увеличава? Не разбирам добре политиката на държавата в момента - тя бави плащанията си към българските фирми - изпълнители на държавни поръчки и проекти. Ясно е, че УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАСЛЕДИХА ПРАЗЕН ПОРТФЕЙЛ, А ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРАТ БАЛАНСИРАН БЮДЖЕТ, но като доубиват малките и средните производствени фирми, за които закъснението на парите е фатално,блокират възможността за овладяване на безработицата и за стабилизация точно в онзи сегмент на икономиката, който след няколко години може да гарантира растеж. Вярно, селското стопанство винаги ни е спасявало, ще спаси българите и сега, но само от гладна смърт и то ако запретнат ръкави да изкарат прехраната си. СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е ПОСТРОИЛО ТОЗИ СВЯТ но обикновеният дребен стопанин не може и няма да забогатее никога. Гарантирано му е само оцеляването. За да се генерира сериозен растеж от този сектор, в него трябва да настъпят сериозни промени и да влязат сериозни инвестиции.
Песимизмът обаче не е лоша основа за създаване на прагматична бизнес стратегия или прагматично виждане за семейния бюджет дори. Той всъщност предпазва от лоши изненади и превръща всеки дребен успех в повод за радост.

Интервю за вестник Национална бизнес поща

Руси Данев е роден на 3 март 1945 г. Завършва средно политехническо училище Гео Милев в Стара Загора, а след това електроинженерство във ВМЕИ - София (днес ТУ). Дълги години работи и заема отговорни постове в енергийния комплекс Марица-изток, депутат е във Великото народно събрание 1.990-1991 г. През 1991 г. напуска държавната работа, отива на обучение в Германия, след което се заема с частен бизнес. Управител е на Ритъм 4-ТБ ЕООД. Фирмата се занимава основно с търговия с енергоресурси и метали за строителството, с производство и търговия на захар и спирт.
Съпругата му Таня Данева е съсобственик във фирмата. Имат две дъщери - Мария и Илка, две внучки - Лилия и Таня и трима внуци - Атанас, Руси и Никола.

 

Още новини