Начало Новини Актуално Руси Данев, собственик на Ритъм 4 ТБ ЕООД: Приоритет на държавата - да осигури справедливост!

Руси Данев, собственик на Ритъм 4 ТБ ЕООД: Приоритет на държавата - да осигури справедливост!

Актуално

Руси Данев, собственик на Ритъм 4 ТБ ЕООД: Приоритет на държавата - да осигури справедливост!Премиерът Орешарски каза, че малкият, средният и едрият бизнес са еднакво значими за икономиката. И че без големия бизнес нямало да има кой да създава и дава работа на малкия. Аз не съм съгласен с тази теза. Дреме му на едрия бизнес за малкия и средния..., казва Руси Данев, собственик на Ритъм 4 ТБ ЕООД, фирма, която се занимава с търговия на енергоносители и метали.

- Г-и Данев, каква е бизнес средата за представителите на значимия, по-едрия бизнес у нас, какъвто е Вашият. Бяхте на среща с премиера Пламен Орешарски и Сергей Станишев - какво се случи на тази среща?

- Чухме хубави прогнози, че има добри очаквания за развитието на бизнеса,че бизнесът щял да се отърси от страха... Г-н Орешарски каза, че малкият, средният и едрият бизнес са еднакво значими за икономиката на страната и че са свързани един с друг. Че без големия бизнес нямало да има кой да създава и дава работа на малкия. Аз не съм много съгласен с тази теза.

Дреме му на едрия бизнес за малкия и средния, особено у нас, защото едрият у нас е бизнесът на олигарсите. Всъщност всички ние на срещата бяхме представители на малкия и средния бизнес. Олигарси нямаше. Те са 5 - 6 в България, пък и те ходят на други форуми и обикновено надничат зад гърба на министър-председателя, без значение кой е той. Гостите предупредиха да споделим проблемите и да не ги хвалим много - то, не че има за какво много да ги хвалим.
Малките и средните фирми и обикновеният човек чувстват тотална липса на всякаква надежда. Липсва очакване за нещо добро. При това изобщо не изключвам, че сега управляващите, че и тези преди тях, са имали добри намерения. Заедно с дефицита на надежда и очаквания, най-големият дефицит в страната е този на справедливост - във всяко едно отношение, във всички сфери, във всички власти. Много ми се искаше на тази среща да чуя нещо в тази посока, защото точно осигуряването на справедливост е работата на нормалната, демократичната държава.

На 3 март 2014 г. Руси Данев ще навърши 69 години. През май 1968 г. започва работа в Марица изток като майстор по ремонта. Последните 10 години до напускането му през 1991 г. е генерален директор на целия комплекс, който тогава включва 19 предприятия с 23 500 работници. През 1991 г. създава фирмата си, която се занимава основно с дистрибуция и търговия на енергоносители - въглища, кокс, течни горива и газ като странична дейност. Ритъм 4 ТБ е най-мащабният участник на пазара на въглища в България, като осигурява и в момента 75% от гражданското потребление и работи с всички електроцентрали на вносни горива у нас. От 2000 година е съсобственик в Захарни заводи АД (търговия със захар, най-големият у нас завод за захарни изделия, завод за спирт, собствена ТЕЦ).

Отсъствието на справедливост убива тотално желанието на хората да работят нещо, да сътворят нещо, да помислят за перспективата. Властимащите това трябва да преобърнат, това трябва да е приоритетът им. В развитите демокрации правителствата като чуят, че малкият бизнес е в опасност, скачат като ужилени и не спират за миг да работят, докато не отстранят тази опасност. Защото тези стотици хиляди малки фирми са гръбнакът, те осигуряват ежедневно живота на огромната част от гражданите. Там, като чуят за олигарси, групи, групировки, им се накървяват очите и тръгват да ги унищожат.

В България е обратно: властимащите с тях, с групировките, с олигарсите, си живеят, с тях управляват, с тях работят. Похвали се г-н Орешарски, че вече почнали да се разплащат с бизнеса. Хубаво, начало някакво е, но това е абсолютно недостатъчно. Накрая му казах: Аз цял живот съм енергетик. Бизнесът ми е с енергоносители. Разберете, енергетиката не се разплаща с фирмите. Унищожава контрагентите си и в момента, следователно се самоунищожава. Ако до две години се окажем без енергетика, това означава тотален икономически крах.

Премиерът ми вика: Ами тя е в колапс.

В колапс е заради тези 2 - 3 милиарда, които се източиха от нея и без тях тя загива. Държавата трябва да ги намери отнякъде. В момента НЕК е стопанският партньор на целия бизнес в България. Има да дава 800 млн. лева. Тя не плаща на никого от тези, които я снабдяват с електроенергия, или им плаща 10 - 20% от нужното. Може ли една фирма в сферата на енергетиката - ресурсоемка, с толкова много консумативи, с непрекъсната нужда от финансов поток, да се поддържа на границата на оцеляването?
Веднага давам пример - електроцентралите по р. Дунав - Видахим, Свилоза, Русе... - всички имат да вземат по 10, 15 до 20 млн. лева. Откъде накъде държавата мисли, че може да не се разплаща. Че държавата като не се разплаща, защо останалите да го правят? Лошият пример е страшно нещо. Видяхме това, което се случи преди 4 години, като спря да плаща държавата... Идеята е да плаща, но да си удържи 10% от сумите, и щяло да стане хубаво и за бизнеса, и за хазната... Казах му тогава и на Краси Велчев в прав текст: Това е убийство на бизнеса.

Не може да не си плащаш и да стане хубаво. Събаря се икономиката за броени месеци. Ама икономиката била стабилна. Че то най-стабилна е нулата. Като не правиш нищо, как можеш да станеш нестабилен? Стабилен си абсолютно, само че ставаш много беден. ДДС-то го задържаха по 4 - 5 месеца. Е, ние можехме да оцелеем и оцеляхме. Ние имаме ресурс, но като нас са 1% от фирмите в България. Нашият бизнес е диверсифициран - 5 - 6 различни направления и все крупни. Едно като не върви, другите покриват. В едно като има закъснение, се взема от другото.

Руси Данев, собственик на Ритъм 4 ТБ ЕООДДори да е доста сериозен бизнесът ти, като е в едно направление и като ти спрат парите, за 3 месеца си фалирал.

- Казвате, че енергетиката е огледало на икономиката. Какво виждате в него?

- Плахо, но виждам раздвижване. Миналата година и особено в началото на тази се вижда, че потреблението расте. Вярно, сега изнасяме, но аз говоря за енергията, която остава в страната. По-голямото потребление означава повече работа, създаване на нови консуматори. Дано тенденцията продължи. Това ще означава дейност, производство, повече работни места, повече доволни хора.

Не е хубаво да работиш с гладни, с нямащи хора. Не е хубаво да живееш сред гладни и нямащи хора. Всъщност, независимо какво имаш самият ти, качеството на твоя живот с нищо не е по-добро от тяхното, сред като си заобиколен от мизерия и безнадеждност. Нормалният човек усеща по този начин нещата. И за да се промени това, всъщност не е нужно държавата да помага на бизнеса. Достатъчно е да не му пречи и да реши основната си задача -да осигури справедливост. Другото хората сами ще го свършат.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Още новини