Начало Новини Актуално Руси Данев: Марица изток не е само сигурност за България. Тя е съдбата на България!

Руси Данев: Марица изток не е само сигурност за България. Тя е съдбата на България!

Актуално

Руси Данев - Г-н Данев, българските минни и енергийни специалисти са на мнение, че Зелената сделка на Европейската комисия ще нанесе съкрушителен удар върху комплекс Марица изток, респективно върху българската енергетика и българската икономика. Според Вас чисто климатични проблеми ли стоят зад Зелената сделка?

- Климатичните проблеми са дискусионни въпроси на световно ниво. Всеизвестно е отношението на САЩ, Китай, Индия, на Германия, Полша - държавите, които най-много емитират въглеродни емисии, че те в никакъв случай не приемат еднозначно борбата на Грета Тунберг. Аз също съм на мнение, че това дете се използва с комерсиални цели.

Но ако с резки движения започнем да се отказваме от емисионната енергетика, това ще доведе до колапс в икономиката - промишлеността, енергетиката, селското стопанство. Умните държави обаче няма да допуснат това. Те въобще не спорят дали проблемът е климатичен или не, но защитават своите национални интереси. Преди няколко дни прочетох решението на германското правителство, което казва така: ние приемаме до 2038 г. да преустановят работа и последните 21 хиляди мегавата въглищни мощности (ТЕЦ-ове, които работят на техните родни лигнитни въглища). 

През 1988 г. бях на посещение в най-големия им рудник Хамбах в Западна Германия тогава, който правеше откривка от 1 млн. куб. м за денонощие, който беше в основата на енергетиката в Германия и който още работи. И него германското правителство има намерение да го затвори, но през 2038 г. А ние кои сме, че ще спираме преди 2038 или 2040 г.? Германците казват, че няма да оспорват решението на ЕК, те дават година по година кои централи ще спрат, но същевременно правителството им прие решение на всички конвенционални мощности да бъде направена компенсация в размер общо за цялата държава 40 милиарда евро. Тоест държавата ще помогне на този уж справедлив преход. На нас кой ще ни помогне?

- Нали се предвижда от бъдещия Фонд за справедлив преход на ЕС България да получи 458 млн. евро свежи пари, за да спре производството на ток от въглища.

- Нашите въглищни мощности са около 6 пъти по-малко, отколкото в Германия. Ако разделим 40 милиарда на 6, това прави около 7 милиарда евро. Кой ще даде такава сума, пропорционално на централите на Марица изток и на техните инвеститори, да ги подпомогне да се откажат от въглищата и да тръгнат към преустройство на газ?

Поляците, те пък въобще не искат да чуят, те искат 50 милиарда евро от ЕС. Там 80% от енергийните мощности са на въглища. Решенията, които понастоящем се коват, не са реални. А пък при нас са съвсем нереални, защото ние сме в ситуацията на Гол тумбак чифте пищови или пък Няма цървули, но иска гайда

- Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов съобщи в петък, че заради засилващия се натиск върху въглищните централи от страна на ЕС ще внесат промени в Закона за енергетиката, с които ще се търси възможност за преминаването на тези централи на газ. Това реалистично ли е да се случи?

- Това е утопично, защото пещните камери на ТЕЦ-овете в Марица изток са огромни заради огромния баласт, който трябва да отстраняват по време на горивния процес - 34-35% пепел и 56% влага. Затова са направени тези огромни пещни камери. Газът не се нуждае от такива. Ако тези пещи бъдат използвани в сегашния им вид, газът ще се изгаря с много ниска ефективност. По принцип не е невъзможно от въглища да се мине на газ, но ще трябват огромни преработки на пещните камери на тези 18-20 котела, които съществуват в Марица изток. Това означава огромни инвестиции. По моите скромни сметки между 10-12 милиарда евро ще са нужни тези пещни камери да се преработят. Други спрягат версията, че ще се правят нови газови централи на мястото на съществуващите. Отново питам, откъде ще дойдат инвестициите? Понастоящем упорито се лансира сентенцията, че 2025-2026 г. българските въглищните централи трябва да престанат да съществуват. Това е нереалистично. Първо, до този период не могат да бъдат построени заместващи мощности на газ за 3000-3500 мегавата. Второ, газът излъчва до 50% въглеродни емисии от въглищата, тоест какво ще спечелим, ако намалим наполовина емисиите? Трето - България е най-малкият замърсител в Европа. Ние сме последни по веригата, а който замърсява най-малко, трябва последен да се откаже от мощностите си, а този, който замърсява най-много, трябва да е пръв - това също трябва да е част от справедливия преход. От 9%, колкото е делът на Европа в световното замърсяване, ние сме с 20 нули отпред след нулата и запетаята, защото нашите гори и полета поглъщат това, което излъчваме. Тоест ние имаме абсолютен климатичен неутралитет.

Но аз пак казвам: през следващите години човешкият гений ще измисли, ако не да се оползотворява, то поне да се депонира някъде този СО2. И съм сигурен, че това ще стане.

Моето скромно мнение е, че въглищните централи у нас ще работят някъде между 2040-2050 година, а след това може да се прави ток от газ, но, разбира се, ако се гарантира, че това ще стане без реални загуби за обществото и икономиката.

Междувпрочем светът силно се индустриализира и се увеличава потреблението на ел.енергия. И това увеличение идва с увеличението на въглищните мощности, тоест някой говори, че трябва да се намалят, а на практика те се увеличават. Защото човечеството не може да се върне в мрака. Животът няма да го позволи това, разберете! Но, от друга страна, ние час по-скоро трябва да се вземем в ръце и да работим съвместно с техническите нации като Германия, Полша, Чехия, Унгария.

Но за да работим с тях, трябва да знаем какво искаме, какво можем, а ние нищо в момента не можем. В тази сграда на Министерството на енергетиката в момента няма нито един истински енергетик, нито един миньор, затова говорят общи приказки. Досущ като ученици, които искат да препишат отнякъде, но да можеш да преписваш, трябва да знаеш основата на материята. Кадрите, от които зависи вземането на решения, нищо не разбират. Но се надявам, че ще дойде времето, когато ще се говори на професионален език.

- Докладчикът за България при присъединяването ни към ЕС - британският евродепутат Джефри ван Орден, миналата седмица призна, тоест определи като изключително грешна преценка решението на ЕК да се затвори 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй. Трябва ли ни подобна жалба за младост - тоест да си затворим въгледобива, а след 10-15 години някой да признае, че е било грешка?

- Още преди 2 години в интервю за вашата медия коментирах, че това е грешка. Похарчиха се милиарди лева по линия на системата за безопасност на блоковете, които бяха най-сигурните в Европа, нищо че са съветски. Но дойде една госпожа, която нищо не разбира - госпожа Ест, която подписа това, което й бяха казали. Тези два блока още щяха да работят. Ние загубихме десетки милиарди лева. Ако някой навремето беше го проумял, трябваше да се самоубие за тази работа. А сега искаме ново, още по-голямо престъпление да направим. Но няма да го направим. Ако няма с какво да светнеш на хората, тогава ще ги омете народът… за нула време. Горе на върхушката няма енергетици и миньори, но долу по предприятията има безкрайно добри специалисти. И в енергетиката, и във въгледобива. Марица изток отдавна е една ковачница за кадри в цялата енергетика. От тук са излезли енергетиците на ТЕЦ Варна, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Бобов дол, Русе, Девня, къде ли не още. И тези хора продължават да се възпроизвеждат, като квачката и пиленцата й. Но колкото и некадърни да са горе, те трябва да разберат, че Марица изток не е само сигурност за България. Тя е съдбата на България, тя е мечтата на България. Ние сами можем да си произвеждаме топлината и светлината с нашите природни залежи. Правили сме го над 60 години и ще продължим да го правим.

В комплекс Марица изток има 240 вида професии, аз съм ги броил. Това е богатство. Най-голямото богатство са хората, които работят там.

- Според Зелената сделка с парите, които ще ни дадат от ЕС, миньорите и енергетиците щели да се преквалифицират…

- Това е толкова смешно и нелепо, че… Ние говорим за 15 милиарда евро, те ни подхвърлят залък от 458 млн. евро. Това е подигравка. Повтарям какво търсят германците и поляците - по 40-50 милиарда евро.

- Според един политолог хората, които защитават въглищните централи, са обзети от антизелена истерия…

- За каква истерия става дума? 50-60 милиарда лева са инвестирани в комплекс Марица изток. Ако се махнат въглеродните емисии, това е най-евтината електроенергия, която се произвежда. Но точно с квотите на въглеродните емисии ни карат да клекнем на колене и да кажем - каквото искате ни правете. Никаква истерия няма. Става въпрос за национално отговорна позиция.

Интервюто е на Йовка Николова и е публикувано във вестник Старозагорски новини

Още новини