Начало Новини Актуално Руши се паметникът Бранителите на Стара Загора

Руши се паметникът Бранителите на Стара Загора

Актуално
Бранителите на Стара Загора

Мемориалният комплекс Бранителите на Стара Загора се руши, алармираха от неправителствената организация Славянски културен център Евразия - България. С просто око се вижда, че повечето от покритите със змалт (имитация на злато) плочки по развятото знаме с православен кръст са изпопадали. Съществува вероятност времето да е оказало влияние и върху бетона отдолу.

Това представлява реална заплаха за целостта на паметника, заяви председателят на организацията Любомир Вълков. Комплексът на Чадър могила е изграден за по малко от две години през 1977 г. Построен е за честването на 100-годишнината от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Комплексът е изграден по проект на творчески колектив начело със скулптора проф. Крум Дамянов, припомня вестник Дума.

Вече 34 години на практика не са извършвани никакви по-сериозни ремонтни работи както в основите, така и по над 50-метровия пилон с развято знаме. Само преди посещението на Владимир Путин като президент са поставени нови чугунени плочи на мястото на откраднатите в подножието и са ремонтирани откраднати елементи от скулптурните композиции.

Все още има време комплексът да посрещне с пълния си блясък 135-годишнината от епичните боеве за Стара Загора през 2012 г., коментира Любомир Вълков.

Още новини