Начало Новини Актуално Рупърт Мърдок продаде bTV за 400 млн. долара

Рупърт Мърдок продаде bTV за 400 млн. долара

Актуално

Central European Media Enterprises Ltd. (CME) обяви, че е постигнала споразумение с News Corporation за придобиването на телевизия bTV. Компанията купува българския телевизионен канал bTV, както и bTV Cinema, bTV Comedy и 74% от радио-комппанията C.J. OOD, която управлява няколко радиостанции (the bTV Group). Общата сума за сделката е 400 милиона долара.

Тя подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията и се очаква да бъде приключена през второто тримесечие на 2010 г.
Интересът на СМЕ към канала е отдавна и през последните месеци все по-упорито се твърдеше, че е въпрос на време сделката да бъде финализирана. Още след като компанията на милиардера Роналд Лаудер придоби през лятото на 2008 г. българските ProBG (тогава TV2) и RingBG (тогава "Ринг тв"), се появиха информации, че Лаудер преговаря и за bTV, и дори че двете покупки са договаряни в пакет.

Продажбата на bTV се забави заради кризата и коригирането на прогнозите за българския рекламен пазар, което доведе до намаляване на цената. Когато в началото на лятото на 2008 г. се появи информацията, че Рупърт Мърдок иска да продаде "Болкан нюз корпорейшън" (компанията му в България), се прогнозираше, че каналът ще струва около 1 млрд. евро.

Със сделката за българската телевизия завършва програмата на News Corporation за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа, пише в съобщението накомпанията, цитирано от БТА.
Стратегията на News Corp. през последната година е да се съсредоточи към големите пазари като Индия и Китай, към онлайн бизнес и платени услуги.

СМЕ е създадена през 1994 г. и притежава 20 телевизии в седем държави, сред които Чехия, Хърватия, Румъния, Словения. Една от най-успешните телевизии на СМЕ е TV Nova в Чехия, която, също както и bTV, е пазарен лидер и една от най-успешните телевизии в региона.
През май 2009 г. Time Warner купи 31% от CME.

Главният оперативен директор на Нюз корп стейшънс Юръп (News Corp Stations Europe) Гари Дейви заяви, цитиран от БТА: "Бихме искали да благодарим на мениджмънта и на екипа на компанията за тяхната отдаденост и високи професионални стандарти. Създадената от нас bTV се наложи като ясен пазарен лидер за последните осем години. Пожелаваме на компанията успешно бъдещо развитие като част от Сентрал Юропиън медиа ентърпрайзис."

 

* * *

Кризата свали цената на телевизията с над 70%, Мърдок се изтегли от Източна Европа

Собственикът на Pro.BG и RingBG Central European Media Enterprises е придобил изцяло най-голямата българска телевизия bTV срещу 400 млн. USD. Това съобщиха от досегашния собственик и основател на bTV News Corporation. Така CME си изгради телевизионна империя на обща стойност над 570 млн. USD у нас. През 2007 г. компанията придоби 80% от ProBG (тогава TV2) и RingBG за 172 млн. USD. Дружеството, което е базирано в Чехия, е собственост на милиардера Роналд Лаудер, който управлява козметичния гигант Estee Lauder.

Слуховете за продажбата на bTV текат през 2008 г., когато собственикът й News Corporation обяви, че планира изтеглянето си от Източна Европа. Тогавашната цена на телевизията, предложена от германската RTL, беше над 1 млрд. EUR, което е с над 70% повече договорената сума със СМЕ. Според информация на Reuters отпреди месец цената, за която трябваше да се продаде телевизията, е 500 млн. EUR.
Според източниците на в. Пари цената по сделката е 520 млн. USD. Обявената сума обаче е 400 млн. USD, тъй като разликата отива като комисиона за консултанта на News Corporation по продажбата е JPMorgan. СМЕ е била консултирана от Deutsche Bank.
Освен bTV СМЕ изкупува и двата тематични канала bTV Comedy и bTV Cinema, които бяха пуснати в края на 2009 г. Дружеството придобива и 74% от дела на News Corporation в Радиокомпания СиДжей, която управлява няколко радиостанции, сред които Класик ФМ, Джаз ФМ и Енджой. Продажбата на телевизията завършва стратегията на News Corporation за излизане от телевизионния бизнес в Източна Европа.
Според данните на агенция ТВ План/ТНС за цялата телевизионна аудитория над 4-годишна възраст през януари 2010 г. делът на bTV е 35.8%. Това я превръща в най-големия канал у нас. На втора позиция е продадената на шведската Modern Times Group за 620 млн. EUR Нова телевизия с пазарен дял от 16.5% от аудиторията.

Изкупуването на bTV е част от стратегията ни за развитите на пазара в България, коментираха от централата на СМЕ в Чехия. В момента компанията присъства в 7 държави, но продава бизнеса си в Украйна. Управляваме порфтолио от канали, част от които са тематични - за мъже, за спорт, за новини и т.н., заявиха от компанията. Според ръководството на компанията подобни са и плановете за развитие в България. Няма да сливаме телевизиите си, но ще променим тематичната им насоченост, твърдят от СМЕ. Точните планове обаче все още са в процес на доуточняване.
Новият собственик на най-гледания канал у нас отказа да даде информация за бъдещето на персонала. Според източници на в. Пари обаче в момента в bTV тече преструктуриране и съкращения. От компанията отказаха да коментират какви са инвестициите им в България в момента, както и дали и колко средства ще налеят в bTV. СМЕ отрекоха и появилата се информация, че планират да продават Pro.BG.
Според източниците на в. Пари управляващият директор на bTV Вики Политова ще запази позицията си и ще поеме управлението на целия бизнес на СМЕ в България.
Сделката за bTV е обект на регулаторно одобрение от страна на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), както и на други обичайни условия за приключване. От СМЕ очакват да приключат с изкупуването до края на второто тримесечие на годината. Според източници на в. Пари обаче новите собственици ще влязат във владение до края на февруари, въпреки че плащането на цената по сделката все още не е извършено.

Приходите на bTV от реклама за 2009 г. са 253.1 млн. лв., което е с 15.2% по-малко в сравнение с 2008 г., сочат данните на пийпълметричната агенция TNS/TV Plan. За цялата телевизионна аудитория над 4-годишна възраст през януари 2010 г. делът на bTV и тематичните й канали заедно с Pro.BG е 40%. Основен конкурент е Нова телевизия заедно с Диема с общ пазарен дял 24.8%.

Още новини