Начало Новини Актуално Румен Овчаров: Манипулациите с "Южен поток" трябва да бъдат разчетени правилно

Румен Овчаров: Манипулациите с "Южен поток" трябва да бъдат разчетени правилно

Актуално

"Всеки, който в момента сe противопоставя на проектите "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", очевидно мисли не от гледна точка на българските интереси, а на нечии чужди. Очевидно става дума за медийни спекулации, които обаче трябва да бъдат разчетени правилно и се надявам българското правителство да направи точно това", коментира горещата тема вчера в Стара Загора народният представител от "Коалиция за България" Румен Овчаров, ексминистър на икономиката и енергетиката в кабинета на тройната коалиция.

Според него не е възможно страната ни да бъде препъникамъкът за изграждането на газопровода "Южен поток", ако тръбата не мине оттук, единственият губещ ще бъде България. "Надявам се в кратък срок правителството и министър-председателят да формират българската позиция по тези проекти. Ще бъде много жалко, ако се разминем с тях, това според мен граничи с национално предателство", категоричен е бившият министър.
Той припомни, че с изграждането на "Южен поток" у нас ще влязат над 1 млрд. евро инвестиции, ще се създадат нови работни места, ще се изплащат заплати, върху които ще се плащат данъци. Не на последно място това ще гарантира независимост. Употребявайки формулата "независимост чрез взаимна зависимост", Румен Овчаров поясни, че това означава както ние да зависим от руските доставки, така и Русия да зависи от това дали ние ще транзитираме, пише вестник Старозагорски новини.
По-рано вчера на брифинг в Народното събрание Парламентарната група на "Коалиция за България" поиска правителството спешно да каже дали България ще участва в големите енергийни проекти, или няма да участва и настоя страната да отстои националните интереси в тях, а не "с лека ръка да се раздава участие в тези проекти на чужди компании, както и работата по проектите да се ускори като антикризисна мярка.

Още новини