Начало Новини Актуално Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България: Белене не е партийна, това е национална кауза

Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България: Белене не е партийна, това е национална кауза

Актуално

След 23 години демокрация е време да попитаме суверена на властта - българския народ, да каже своята дума по такъв важен въпрос какъвто е развитието на българската енергетика. Това е въпрос, който касае всички българи и всеки един от нас може да се замисли и да даде своя отговор.

Някои ще каже: не е така, защото атомната енергетика е много експертна област, изискваща специални познания материя. Според мен не е точно така. И ще дам своите аргументи.

С тези думи откри срещата си със старозагорци, проведена в конферентната зала на хотел „Верея“ на 27 юни, Румен Овчаров – народен представител от „Коалиция за България“. Бившият министър на икономиката и енергетиката, един от Инициативния комитет на обявената в края на април национална подписка за референдум за развитието на атомната енергетика, е и сред най-добрите специалисти в тази област в България. Представи го водилият срещата председател на Общинския съвет на БСП Илия Златев.

„Нито премиерът Бойко Борисов, нито ресорният министър Делян Добрев, нито изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, който е специалист по двигатели с вътрешно горене и по финансов мениджмънт, нито 28-годишната председателка на Борда на директорите на атомната ни централа Армутлиева, завършила екология, разбират нещо от енергетика. Може би разчитат на моя колега Владимир Уручев, който е завършил в Москва, от Брюксел на ръководи атомната енергетика. Но той е работил само на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“, а разликата със следващия 5-и е много голяма. При тази некомпетентност на равнищата, които трябва да вземат най-компетентни решения в атомната енергетика, защо българският гражданин да не може да се изкаже по тези въпроси? Сигурен съм, че 80% от старозагорци разбират от енергетика повече от изброените отговорни лица“, заяви Овчаров. В случая на пръв поглед тази некомпетентност на управляващите атомната енергетика може да изглеждала забавна, но това е твърде страшно, ако се замислим сериозно. Защото този изпълнителен директор трябвало да ръководи аварийния щаб на атомната електроцентрала. А нито той, нито останалите членове на борда имали тази компетентност. Не за да всява страх, а за да подсили сериозността и тревогата от казаното, Румен Овчаров даде пример с Япония. Само преди дни премиерът на Страната на изгряващото слънце по време на аварията там, е направил признание, че и на площадката на АЕЦ във Фокушима, и в централния щаб след инцидента са действали некомпетентно. И това е довело до драстично влошаване на последствията от аварията.

„Как в подобен случай ще действа този екип, които сега управлява „Козлодуй“, попита риторично Овчаров. Според него, това е само един от аргументите българският гражданин да се изкаже по въпроса какво трябва да е бъдещето на атомната енергетика на страната.

„Не бива само управляващите да вземат такива важни, ключови за развитието на страната решения - това не е партийна, а национална кауза“, посочи ораторът.

Защото сме заинтересовани всички, продължи той.

„Преди 12-13 години цената на тока в България бе 2 цента. Сега е 12 цента. Увеличението е 6 пъти или 600%. Това надмина и най-лошите ми очаквания. В България вече няма евтина енергия. Няма откъде да дойде. Топлоцентралите в „Марица-изток“ ще трябва тепърва да си слагат азотоочистки, които са по-сложни и по-скъпи от сероочистките, а от 2013 г. ще се плаща и за въглеродните емисии, заради това цената им тепърва ще расте. Затова, ако искаме да имаме относително евтин ток, трябва да продължим да развиваме атомната си енергетика. Можем да говорим за вятърни и соларни централи, но и вятърът спира, и слънцето не грее по цял ден. Затова трябва да има алтернативна енергетика. Атомната си остава един от ключовите източници за енергия. Ако проектът за АЕЦ „Белене“ го бяха продължили през последните години, в България щяха да влязат поне 5 милиарда евро инвестиции, щяха да бъдат открити 10 хиляди работни места и още 50 000 съпътстващи. Щяхме да имаме гарантиран източник на евтин ток. Това щеше да бъде сериозен лост за излизане от кризата, а ние продължаваме да затъваме в нея“, каза още Румен Овчаров.

Според него, него 7-мият блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ няма как да стане, тъй като, за да стартира изграждането му, са необходими дълги процедури, които могат да продължат с години.
„Така че който казва, че Козлодуй-7 ще тръгне едва ли не догодина, лъже“, категоричен бе депутатът.
В случая с проекта „Белене“ става дума за политически натиск от едно посолство, на който самият Бойко Борисов не устоя. Ще отворя една скоба и ще ви кажа, че аз имах среща с премиера в началото на годината. Самият Борисов тогава ми каза колко е добър проектът „Белене“, но как го натискат едни посланици, едни еврокомисари... Дори идеята му беше той самият да инициира референдум. Но се оказа, че не му издържа мъжката сила и само два месеца по-късно предаде проекта, независимо от огромните разходи, които бяха направени.
Според Овчаров, не са само икономически причините за иницииране на НАЦИОНАЛЕН референдум. В 40-членния Инициативен комитет за провеждане на референдума имало 4-рима академици и 3-4-рима професори. Това са биологът акад. Гълъбов, историкът акад. Георги Марков, Петър Кендеров - един от най-добрите математици на България, проф. Сгурев и много други.
„Тези учени нямат нищо общо нито с енергетиката, нито с БСП. Повечето подкрепяха синята идея в началото на демокрацията. Тези хора не са политически обвързани с БСП, но подкрепиха подписката, защото за тях това е национална кауза. Защото това е последният високотехнологичен отрасъл на България, който, освен индустрия, е и наука. Създава се съвсем друга визия, друго равнище на страната като държава - България е една от 36-те страни в света, които развиват атомна енергетика. Все още имаме кадри и потенциал да се развива отрасълът“, каза още Овчаров.
Той отговори и на въпроса защо при управлението с участието на БСП проектът „Белене“ не е стартирал с пример: не може да поставиш дограмата, преди да си изградил сградата. Поне стени трябва да си сложил.
„Инвестиционният процес има етапи и те трябва да се спазват – трябва да се направи техническият проект, да се лицензира и да се подпише окончателният договор със стратегическия инвеститор. И, както знаете, това бе немският концерн ERV. Не само той, а всички големи компании бяха в София и искаха да участват в проекта „Белене“, но немците спечелиха, защото предложиха най-висока цена. Само че ГЕРБ дойде на власт, веднага заяви, че няма да подкрепи такъв проект и, нормално, инвеститорите се оттеглиха“, обясни Овчаров и посочи точно какви пари са изхарчени досега.

Овчаров призна, че БСП няма финансов ресурс да води голяма кампания в подкрепа на проекта чрез големите български медии, затова е избрал този начин: да се среща с хората и да разяснява какво ще спечели България, ако стартира „Белене“. Целта е да се получи информираност сред населението и хората да направят своя избор.
„Реално не сме в предизборна кампания, макар ГЕРБ от една година внушава, че БСП прави това или онова заради предстоящите избори. Но кампанията около референдума е само прелюдия към истинската предизборна кампания“, разясни депутатът.

Информация: вестник Новината

Още новини