Начало Новини Актуално Румен Лазаров: Нужни са добри пазари за българската земеделска продукция

Румен Лазаров: Нужни са добри пазари за българската земеделска продукция

Актуално
Румен Лазаров

Трябва да намерим добър пазар за земеделската си продукция и според мен правителството работи усилено за постигане на тази цел. Финансовата и икономическата криза не влияе толкова на земеделието, тъй като една трета част от населението по света гладува, казва Румен Лазаров - основен акционер и изпълнителен директор на Римекс 1-Холдинг ЕАД.

- Госоподин Лазаров, кои са най-големите успехи на Римекс за 20-годишния период от основаването на фирмата?
- Най-големите успехи сме постигали тогава, когато е имало действащи европейски проекти. Европейските пари дават добри възможности на земеделските производители за подновяване на агротехниката. Клиенти на нашата фирма са предимно частни земеделски производители, които обработват над 50 000 дка земя, големите корпоративни фирми, които се занимават със земеделие, големите винпроми. Безспорен успех за нас е откриването на модерния Агро Бизнес Център в Стара Загора, в който инвестирахме 1 млн.евро. Оборотът на фирмата ни от началото на годината е 10 млн.евро, служителите ни са над 100 човека. През 1995г. получихме правата на официален представител за България на CASE IH. Като официален представител осигуряваме гаранционен и извънгаранционен сервиз и доставка на резервни части. През далечната 1995 г. Римекс започна да внася в България и прикачния инвентар от европейския лидер Kverneland Group, предлагащ ефективни системи и решения за професионалното земеделие. През 2000 г. открихме модерен ценътър за продажби и сервиз на територията на Добрич. През 2002 г. стартирахме вноса на машините на най-големия европейски производител на специализирана техника за обработка на картофи - Grimme. През 2003 г. станахме официален вносител за България на шведската компания Vaderstad и стартирахме партньорство с френската фирма Gregorie, произвеждаща гроздоприбираща техника и техника за обработка на лозови масиви. През 2004 г. отвори врати модерна база на фирмата ни в Плевен.
В резултат на упоритата ни работа, днес Римекс разполага с изградена собствена мрежа от продажбено-сервизни центрове и мобилни сервизи в София, Добрич, Бургас, Плевен, Русе, Борован, Стара Загора, Червен бряг и Чирпан. След 20-годишната ни работа на българския пазар, можем да кажем, че в България работят над 1000 трактори и комбайни на Римекс 1 Холдинг. С инвентара продадените машините са над 2000.

- Парите по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони  вече са изчерпани. Какви са другите възможности, за да могат повече земеделски производители да се сдобият с нова земеделска техника?
- На първо място ние трябва да намерим добър пазар за земеделската си продукция и според мен правителството работи усилено за постигане на тази цел. Финансовата и икономическата криза не влияе толкова на земеделието, тъй като 1/3 от населението по света гладува. Трябва да се направи добра логистика, при която земеделската  продукция да се насочи там, където има недостиг на хранителни пордукти. Другият силен коз, който се използва в САЩ и Канада, е създаването на мощности за биогорива. В САЩ направиха завод за биоетинол и всички земеделци около него отглеждат само царевица, от която се произвежда спирт.  Когато има заявен интерес от  мощен купувач в тази посока, се стимулира земеделието - предварително се знае каква е цената, на която ще се продава и от там фермерът може да формира минимални производствени разходи, за да реализира добра печалба. Идеята е да се работи с по-малко средства и машини, с по-малко хора и с по-малко разходи за гориво, така че цената на единица продукция да бъде по-ниска и при една постоянна изкупна цена, този който работи по-добре, да печели по-добре.

- От какво зависи успешното развитие на бизнеса Ви в тежките кризисни месеци?
- Пазарът и на агротехниката в момента зависи много от добива от жътвата тази година, от реализацията на продукцията. Когато още в началото на жътвата клиентите знаят какво ще произведат и какви приходи ще реализират, те могат да преценят и какви инвестиции могат да си позволят за земеделска техника. В началото, когато нашата фирма започна работа, един комбайн можеше да ожъне за 45 дни. Така за месец и половина той можеше да върне на производителя инвестираните в него средства. Сега този период е намален вече на 20 дни.

-  Какви възможности дава новоткритият Агро Бизнес Център  в Стара Загора?
- Агро Бизнес Центърът в Стара Загора е третият по ред, който откриваме в страната. Изградихме го за 4 месеца, а инвестираните в него средства са в размер на 1 млн.евро. Центърът се простира на площ от 1200 кв.м., като в сградата са разположени просторен шоу-рум, офиси, модерна зала за обучения, сервизна и складова част, както и външна изложбена част, разоложена на 5 000 кв.м. площ. Идеята ни е софийският офис и седалището на фирмата да се преместят в Стара Загора, за да бъдем по-близо до клиентите. Удобствата на този център обаче съвсем не са само в сградата. Уникалното на проекта е, че модерният комплекс е разположен сред парцели селкостопанска земя. Върху тях Римекс 1 Холдинг ЕАД ще провежда със своите клиенти полеви тестове на агротехника, продавана от компанията. Така клиентът няма да избира машините само по картинки, а ще може да се качи и да я пробва лично. Такъв агроцентър не е изграждан досега в България. Присъствието на чуждестранните ни партньори от CASE IH, VADERSTAD, SALFORD, TECNOMA, KVERNELAND на това важно събитие е доказателство за тяхното признание за добрата ни съвместна работа. Чуждестранните фирми ще идват и в бъдеще в агроцентъра, за да обучават нашите търговци. До този момент те гледаха техниката предимно от проспектите, които се предлагат. Сега вече може да се влезе в машината, да се работи с нея и да се види резултата. Така търговецът ще бъде напълно наясно с нуждите на купувача. Нашата фирма си постави  за цел да развие междинната структура, която е между купувача и производителя на машините. В чужбина, например, ние сме виждали как различните фирми отглеждат на едно поле пшеница по различни технологии. Когато пшеницата стане готова за жънене, фирмите отчитат какви са резултатите – в количествено и в качествено отношение. Това дава реална представа за възможностите на  агротехниката.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Още новини