Начало Новини Коментари Румен Драганов: Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято

Румен Драганов: Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято

Коментари

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.

"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", уточни Драганов.

По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.

"Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен.

Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април.

Още новини