Начало Новини Актуално Розопроизводители очакват по-висока изкупна цена (видео)

Розопроизводители очакват по-висока изкупна цена (видео)

Актуално
маслодайна роза

В България се отглеждат 36 000 дка с прочутата маслодайна роза. От тях се добиват годишно между 1,5 - 2 тона розово масло. Това количество покрива нуждите на международните пазари за производството на медикаменти, парфюми и козметика. Ниските температури през тази зима, обаче, доведоха до измръзване на част от насажденията. Засегнати са около 10 000 дка в района на Казанлък и Павел баня.

Заради това през тази кампания се очакват малко по-ниски добиви, от около 1,5 тона, и същевременно по-високи изкупни цени на розовия цвят.

През миналата година средните цени бяха около 1,25 - 1,27 за килограм набран розов цвят, а през 2011 г. очакваме повишение на цената около 1,60 -1,70 лв. за килограм, съобщи проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.

Снежана Великова е розопроизводител и отглежда 70 дка с маслодайна роза в землището на село Черганово. Нейният масив не е пострадал от ниските температури и очаква добив поне колкото миналата година - 300 кг от дка розов цвят. Тя е колегите й се надяват, обаче, на по-висока изкупна цена, спрямо 2010 г. За да отстояват интересите в бранша те са учредили Сдружение на розопроизводителя в Казанлъшко, което е отворено за нови членове.

Заради миналогодишната изкупна цена, която беше 1,30 лв., доста хора се отказаха от произвеждането на рози, защото горе-долу това е себестойността. Тази година се повишиха и горивата - да се надяваме поне, че цената ще бъде по-добра, каза Снежана Великова.
Повишен интерес към българското розово масло има от страна на японски фирми. Те използват суровината не само във фармацията и козметиката, а и като хранителна добавка. Една много известна японска компания влага розово масло в бонбоните, които произвежда, съобщи проф. Недков.
Сред водещите потребите на българско розово масло са още Германия и Франция. Суровината до голяма степен се ползва за нуждите на елитната козметика и парфюмерия в цял свят. Със собствени продукти, обаче, може да се похвали и Институтът по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Той разполага с 500 дка насаждения с маслодайна роза, от които годишно се добиват около 20 кг розово масло. Част от него се използва за производство на бутикови серии парфюми.

В България има и биологично производство на маслодайна роза. Маслото, добито от нея се изкупува значително по-скъпо и се търси особено много в Германия при производство на медикаменти от ново поколение.


Видеото в сайта на youtube

илко груев

Още новини