Начало Новини Актуално Ротарианска гора залесяват от Ротари клуб - Стара Загора

Ротарианска гора залесяват от Ротари клуб - Стара Загора

Актуално
Ротарианска гора залесяват от Ротари клуб - Стара Загора

Създаване на Ротарианска гора чрез залесяване на различни широколистни видове е една от стратегическите цели на Ротари клуб - Стара Загора. Това информира на специална пресконференция на 31 август президентът на старозагорските ротарианци проф. Цанко Яблански.

На срещата с медиите ръководството на клуба сподели основните моменти от своя стратегически и годишен план. Все още районът, където ще бъдат посадени дръвчетата, не е уточнен, но е възможно това да стане на хълма преди отбивката за кв. Зора.

Наш основен годишен проект обаче е изграждане на пластика на птицата Феникс над фонтана пред сградата на Община Стара Загора. Вече сме говорили с ръководството на града, насрочено е представяне на нашия проект и на заседание на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда.
Надяваме се, че с подкрепата и на общинската управа ще реализираме тази идея съвсем скоро. Предвидили сме да обявим конкурс за изработването на пластиката. Ще набираме и средства, необходими за нейното създаване, като за целта ще организираме различни мероприятия. Едно от тях е традиционният благотворителен Коледен бал на Ротари клуб - Стара Загора, който тази година ще се проведе на 9 декември, уточни проф. Яблански.

Реализацията на проекта с поставянето на птицата феникс е свързано с историческото минало на Стара Загора, когато градът възкръсва след опожаряването по време на Руско-турската война от 1877 - 78 г., пише вестник Национална бизнес поща. Той е в подкрепа и на девиза на клуба - Да дадем своя принос за историческото наследството на Стара Загора. Насочваме усилията си към културно-историческото развитие на града, за да може и ние да се включим в превръщането му в силен туристически център, поясниха от ръководството на Ротари клуб.
През май 2012 г. клубът ще организира в Стара Загора и второ изложение на бизнеса на ротарианци. Идеята ни е този бизнес форум да се развива и разширява, за което имаме подкрепата и на целия дистрикт, тъй като това събитие е единствено за Ротари в България, а и е рядкост за другите клубове по света, обяснява проф. Яблански.
За втори път Ротари клуб ще връчи годишна стипендия на талантлив ученик. Тази година ще бъде поощрен млад човек с постижения в областта на математиката и физиката. Стипендията ще бъде връчена тържествено на 19 декември. Тя е парична - на стойност 500 лева. Но по-важно е и че отделяме внимание към успехите на детето, после следим развитието му, и помагаме със съвети, казва Жоро Добрев, церемониалмайстор на Ротари клуб - Стара Загора.

През тази ротарианска година приятелите от града на липите ще продължат да работят и по реализиране на други цели на Ротари движението. Сред тях са борба срещу заболяването полиомиелит, сътрудничество с Ротари клуб - Монтрьо, Швейцария, по проект за лечение на деца с ортопедични проблеми. Ще работим за утвърждаването на публичния имидж на клуба - ще приемем 3 нови члена, ще засилим партньорствата си с други организации. Залагаме и на активна международна дейност и сътрудничество с клубовете в Кавала, Истанбул, Крушевац, както и с тези в Монтрьо и в Норич. Ще каним повече и по-интересни гости от различни професионални сфери на нашите редовни срещи, допълни проф. Цанко Яблански.
Ротари клуб – Стара Загора
Ръководството на Ротари клуб - Стара Загора по време на пресконференцията: Жоро Добрев (вляво), д-р Валентин Стоянов, дистрикт гуверньор, проф. Цанко Яблански, Мартин Бойчев, касиер, и Любомир Кулезич, секретар

Още новини