Начало Новини Актуално Ротарианците помагат на пострадалите от наводненията (видео)

Ротарианците помагат на пострадалите от наводненията (видео)

Актуално

Ротарианците помагат на пострадалите от наводнениятаЧленовете на Ротари България изпратиха на пострадалите от наводненията над 50 000 литра минерална вода. Във възстановителните дейности се включиха и доброволци. Това съобщи досегашният Дистрикт Гуверньор на Ротари България доц. Валентин Стоянов по време на официалното откриване на новата ротариански 2014/2015 година в Стара Загора.

Той връчи огърлицата на новия Дистрикт Иларио Астинов. Огърлиците бяха предадени на следващите президенти на старозагорските клубове на Ротари, Инер Уил, Ротаракт и Интеракт. В церемонията участва и Олег Стоилов, член на Ротари клуб - Стара Загора и председател на Търговско-промишлена палата.

Със средства на ротарианци ще бъде ремонтирана детска градина в Добрич, ще се възстанови къща в Келифарево и ще бъде подпомогнат кв. Аспарухово във Варна, съобщи Драгомир Кулезич - президент на Ротари клуб - Стара Загора преди да предаде поста на следващия президент Николай Колев. Българските ротарианци са помогнали и на бедстващите след наводненията в Сърбия.

На церемонията бяха представени и останалите членове на новото ръководство на Ротари клуб - Стара Загора. Електпрезидент е Росен Гогошев, вицепрезидент - Тодор Найденов, секретар - Нейчо Нейчев, церемониалмайстор - Стоян Стоянов и ковчежник - Росен Иванов.

През годината Ротари клуб - Стара Загора връчи четири лаптопа на Дневен център за деца с увреждания в града. Те са дарение от Швейцария, със съдействието на Българо-швейцарска търговска камара, Сдружението с нестопанска цел Мария Кюри и Ротари клуб - Стара Загора. Три настолни компютъра и два лаптопа бяха предостави и на Център за настаняване от семеен тип Малък групов дом. Ротари клуб - Стара Загора кандидатства пред Фондация Ротари за одобрение на проект за оборудване на сензорна зала в Дневен център за деца с увреждания в Стара Загора, който е на стойност около 56 000 щатски долара.

Досегашните президенти на старозагорските клубове от ротарианското семейство направиха отчети за изминалата година.

Ротари клуб - Стара Загора е вторият в България, който подпомага реализирането на глобалния проект за осигуряване на филтрирана питейна вода на децата в 240 училища в Северин Ливан. Приносът на старозагорските ротарианци е в размер на 4500 долара с подкрепата на ръководството на Ротари България и на фондация Ротари. Другите важни акценти, по които ротарианското движение работи в световен мащаб, са борбата с неграмотността, осигуряване на мир и решаване на конфликти и др. Не на последно място е и глобалната програма на Ротари Интернешънъл - проектът Полио плюс, с която движението си поставя за цел да елиминира изцяло полиомиелита (детски паралич) в световен мащаб. През 2013 г. Ротари клуб - Стара Загора беше обявен за №1 в ротарианското движени в България. Повод за отличието е дарението от 6500 долара, което членовете на клуба направиха в подкрепа на програмата Полио плюс. От своето създаване през 1994 г. членовете на клуба са подкрепили програмата с над 20 000 долара.

Традиционният камбанен звън, химнът на Ротари България и националният химн не прозвучаха по време на церемонията по откриването на новата ротарианска година в знак на съпричастност с жертвите и пострадалите от наводненията в страната.

Ротари клуб - Стара Загора

Ротари

Драгомир Кулезич - президент на Ротари клуб - Стара Загора

Драгомир Кулезич - президент на Ротари клуб - Стара Загора

Още новини