Начало Новини Актуално Ротарианци подкрепиха проект за лечение на деца с ортопедични проблеми

Ротарианци подкрепиха проект за лечение на деца с ортопедични проблеми

Актуално
ротари дарение

От 15 до 18 април гост на Стара Загора е делегация от Ротари клуб Vevey- Montreux-Riviera, Швейцария. Поводът за посещението е съвместен проект с швейцарската фондация Суисклиникал, учредена преди няколко години от известната българска тенисистка Мануела Малеева. В проекта от старозагорска страна участва и Общественият дарителски фонд.

През 2008 г. с подкрепата на Дома за медико-социални грижи в града на липите и частната МБАЛ Св. Иван Рилски швейцарски лекари под ръководството на ротарианеца д-р Бруно Франие извършиха прегледи и проведоха необходимото лечение на деца с ортопедични проблеми. Тогава бяха прегледани над 200 деца. Специалисти изработиха по най-съвременна технология 172 шини, ортези, протези. Д-р Франие съвместно със старозагорски хирурзи от МБАЛ Св. Иван Рилски направи 7 операции на деца със сложни ортопедични проблеми, пише вестник Национална бизнес поща.

Следващата цел на проекта е създаване и оборудване на модерна ортопедична работилница и подготовка и обучение на специалисти-техници, които да работят в нея. Благодарение на високохуманната швейцарско-българска инициатива Стара Загора ще има възможност да се превърне в основен център за лечение на деца с ортопедични заболявания от цялата страна.
По време на посещението си швейцарските ротарианци имаха възможност да се запознаят на място с постигнатото досега по проекта.

На официална среща между швейцарския Ротари клуб и Ротари клуб - Стара Загора бе затвърдено клубното партньорство и бяха направени дарения за по-нататъшното развитие на проекта.

Още новини