Начало Новини Актуално Ротарианци финансират лечението на деца с ортопедични заболявания

Ротарианци финансират лечението на деца с ортопедични заболявания

Актуално
Ротари клуб деца

Ротари клуб Vevey-Montreux-Riviera от Швейцария, съвместно с техни приятели от Франция направиха дарение на стойност 20 500 лева на фондация Swissclinical за лечението на деца с ортопедични заболявания в Стара Загора. Ротари клуб Стара Загора прибави към сумата още 3000 лева, като 1000 лева са лично дарение от президента на клуба Младен Стоянов.

Благотворителният акт беше обявен по време на посещението на 15-членната делегация от Швейцария в Стара Загора, във връзка със съвместен проект с швейцарската фондация Swissclinical, учредена от Мануела Малеева, и фондация Обществен дарителски фонд – Стара Загора.

Ротарианците от Vevey-Montreux-Riviera разгледаха Дом за медико-социални грижи за деца – Стара Загора, старозагорската клиника Св. Иван Рилски и Българо-германския образователен център, чиято база се използва за изработване на помощни ортопедични средства за децата със специфични потребности.

Тази сутрин видяхме нерадостите в живота, но също така и усмивките на децата, на които се оказва помощ. С нашата скромна помощ искаме да се опитаме да напишем раните в пясъка, а в камъка на издълбаем радостите на живота, заяви президентът на Ротари клуб Vevey-Montreux-Riviera Пиер-Андре Продюи.

Благодарни сме на д-р Бруно Франие, че с магьосническите си ръце успява на направи децата щастливи, каза Младен Стоянов.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, от 2008 г., с подкрепата на Дом за медико-социални грижи за деца – Стара Загора и старозагорската клиника Св. Иван Рилски, швейцарски лекари и ортопедисти – доброволци, под ръководството на д-р Бруно Франие, ротарианец, извършват прегледи и провеждат необходимото лечение на деца с ортопедични проблеми. За този период са прегледани над 200 деца от цялата страна, като голяма част от тях са получили високопрофесионално лечение. Изработени са по съвременна технология 173 шини, ортези, протези и други помощни средства, извършени са 9 безвъзмездни операции от съвместен българо-швейцарски екип от специалисти. Преди 2 г., благодарение на д-р Бруно Франие и д-р Петьо Братоев, малката Мария вече може да се движи сама, с помощни средства.

Изключително голямо удовлетворение за един лекар е да види, че пациентите му са добре, но най-голямото удовлетворение е благодарността в очите им, каза д-р Франие. Неговият екип е през месец в Стара Загора и оказва необходимата помощ на децата.

Бъдещата цел на проекта е създаването и оборудването на ортопедична работилница, с постоянен екип от обучени техници и специалисти. Ротари клуб Стара Загора има предварителни разговори с община Стара Загора за предоставяне на база, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата и член на Ротари клуб Стара Загора.

Първоначалното оборудване на работилницата ще стува около 200 000 лева, но по-големият проблем е липсата на подготвени техници в България, които да изработват протези и ортези, съобщи Мануела Малеева. Затова в момента фондация Swissclinical акцентира на обучението на специалистите.

Ротари клуб Стара Загора подкрепя инициативата и в бъдеще, заедно с швейцарския Ротари клуб и другите партньори в проекта, ще работи за нейната реализация. Проектът е високо оценен от ръководството на Ротари дистрикт 2482 – България и от Ротари дистрикт 1990 – Швейцария.

На официална среща на 16 април швейцарските ротарианци и колегите им от Стара Загора ще обсъдят възможностите и за бъдещи партньорства. Гостите ще се запознаят и с културно-историческите забележителности на Стара Загора и Казанлък.

 

Среща в Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора Д-р Бруно Франие и г-жа Валери Екскюиз Франие Деца от Дома, лекувани от д-р Бруно Франие Мануела Малеева, двигател на благотворителната инициатива с деца от Дома Пресконференция с ръководствата на двата Ротари клуба и на Дома в Стара Загора Д-р Георги Узунов, директор на Дом за медико-социални грижи за деца и д-р Бруно Франие Президентът на Ротари клуб Vevey-Montreux-Riviera, Швейцария, Пиер-Андре Продюи връчва на фондация Swissclinical дарение на стойност 18 хиляди лева Ротари клуб - дарение Обща снимка за спомен при посещението на делегацията от Ротари клуб Vevey-Montreux-Riviera, Швейцария в Дома за медико-социални грижи за деца

Снимките могат да бъдат свалени с качество за печат на хартия

Още новини