Начало Новини Актуално Ротари клуб - Стара Загора покани експерти да отговорят на въпроса Време ли е да инвестираме?

Ротари клуб - Стара Загора покани експерти да отговорят на въпроса Време ли е да инвестираме?

Актуално

Изпълнителният директор на Българска фондова борса - София Иван Такев и експерти на Финансова група Сомони изнесоха в Стара Загора лекции, с които направиха обзор на причините, провокирали световната финансова криза, развитието на кризата в България и реалностите в настоящия момент. Срещата беше с членовете на Ротари клуб - Стара Загора и се организира по покана на клуба.

Българският пазар е неликвиден, защото няма достатъчно паричен ресурс, с който да се оперира, той е малък за световните мащаби и се определя като рисков, това каза Борислав Богоев, финансов експерт и изпълнителен директор на Сомони Асет Мениджмънт. Това е причината много от големите световни компании още в началото на кризата да изтеглят своите активи от България. Логично това доведе до падане на оборотите на фондовата борса и индексите се сринаха. Достигането на най-ниското ниво на търговията с ценни книжа в България дори изпревари с около месец съответните максимални спадове на индексите на световните фондови борси. Това стана с регистрираните нива на индекса Софикс на 24 февруари 2009 г. (259 пункта), припомни Богоев. Тръндът обаче вече е сменен и пазарът регистрира ръст през последните месеци. Логично е динамиката при фондовата търговия да е различна от пазарната ситуация в реалната икономика. Затова и българската икономика все още върви надолу и не е достигнала най-ниската си точка, каза Богоев.

От какво страда най-много бизнесът?

През последните 6 месеца пазарът на ценни книжа в България, макар и по-бавно от този в други държави, се възстановява и цените се покачиха с около 80%, обобщи Иван Такев. Това е голям ръст, но той е по-нисък от този на пазари в съседни държави.

Сега ли е добрият момент за инвестиции в ценни книжа?

Още новини