Начало Новини Актуално Ротари клуб - Стара Загора подари на града монументална пластика на птицата Феникс (видео)

Ротари клуб - Стара Загора подари на града монументална пластика на птицата Феникс (видео)

Актуално

Птицата Феникс

Членовете на Ротари клуб - Стара Загора подариха в навечерието на 135-годишнината от Боевете за Стара Загора монументална пластика на птицата Феникс. Тя е монтирана на площада пред сградата на Общината. Скулптурата, която е дело на старозагореца Красимир Зарков, символизира възстановяването на опожарена Стара Загора през 1877 г. Предложението на автора беше класирано на първо място от жури, председателствано от именития скулптор проф. Валентин Старчев.

Инициатор на проекта е проф. Цанко Яблански, бивш кмет на областния град и президент на Ротари клуб - Стара Загора (2011 - 2012 г.). Гости на официалното откриване на пластиката бяха Дистрикт гувурньорът на Ротари България 2482 Атанас Атанасов, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов, областният управител Недялко Недялков и зам.-кметът Ваня Сотирова.

Този проект беше подчинен на девиза на Ротари клуб - Стара Загора за изминалата година - да дадем своя принос за историческото наследство на Стара Загора, заяви проф. Яблански.

Монументалната пластика, висока заедно с пиедестала близо 5 метра, беше дарена на Община Стара Загора и на жителите на града.
От името на цялото общинско ръководство и от името на кмета Живко Тодоров, приемам с особено внимание това дарение и благодаря на всички ротарианци от Стара Загора за благородното дело, заяви зам.-кметът Ваня Сотирова.

Особено съм горд, защото днес се финализираха усилията на всички наши членове, за да можем в навечерието на тази паметна дата да дарим монументалната пластика на Стара Загора, обърна се към присъстващите на церемонията президентът на Ротари клуб - Стара Загора д-р Илия Попов.

Пожелавам на всички старозагорци и гости на града да усетят надеждата, която символизира птицата Феникс, каза Атанас Атанасов, Дистрикт гуверньорът на Ротари Дистрикт България.

Монументалната пластика на птицата Феникс е изработена и изградена със средства, събрани на традиционния Коледен благотворителен бал, организиран от ротариаците в Стара Загора, с финансови и материални дарения, както и с безвъзмезден труд. Имената на всички дарители ще бъдат публикувани в специална книга.



Ротари клуб Стара Загора Ротари клуб Стара Загора

Ротари клуб Стара Загора Ротари клуб Стара Загора

Ротари клуб Стара Загора Ротари клуб Стара Загора

Още новини