Начало Новини Актуално Ротари клуб - Стара Загора финансира ранна диагностика на рака на простатата

Ротари клуб - Стара Загора финансира ранна диагностика на рака на простатата

Актуално

Ротари клуб - Стара Загора се присъединява към борбата с рака на простатната жлеза и участва в осигуряването на финансови средства за 120 теста за ранна диагностика. С тях ще бъдат изследвани около 5000 мъже в пет региона на страната – София, Русе, Стара Загора, Свищов, Ямбол и Сливен, като изпълнението на проекта се ръководи от София.

Той се осъществява от доц. Красимир Нейков, д-р Ю. Щерев, д-р Д. Бушандров, д-р И.Попов, доц. В. Стоянов, съвместно с Ротари Дистрикт 2482.
Рака на простатната жлеза е злокачествено заболяване, което започва от вьншната част на жлезата . Протича незабелязано, поради неспецифичните си оплаквания, които често съвпадат с тези при аденом на простатата. Установяването му се открива с напредване на заболяването, при което и оперативно лечение не води до излекуване. В клиничната практика съществува кръвен тест, чрез който е възможно да се установи туморен процес в простатата по-рано и преди оформянето на възел в нея. Този тест се нарича простатен специфичен антиген (ПСА).

По данни на Националния Раков Регистър заболеваемостта от рак на простатата се увеличава с всяка изминала година. Рака на простатата у нас е на трето място по честота сред злокачествените заболявания при мъжете.За периода от 2001 г. новозаболелите мъже са се увеличили с около 400 годишно до 1621 нови случая за 2004 г. Това представлява 43,3 новозаболели/100000 мъже. Новите и все още непубликувани данни на НРР показват постоянно завишаване на случаите от рак на простата в страната. Разпределението по стадий показва незадоволителни резултати – само 42,2% от случаите са първи и втори стадий, т.е. когато е възможно радикално лечение. Това изисква от клиницистите да прилагат методи за ранна диагностика.

В клиничната практика в нашата страна, както и по цял свят те са:

  • Простатен специфичен антиген при мъже над 50 годишна възраст;
  • Ректално туширане на простатата; Ултразвуково изследване.

При всички мъже със съмнителни промени в простатата или завишени стойности на ПСА се препоръчва извършването на простатна биопсия, чрез която единствено може да се докаже наличието на рак в простатата.

Искрено се надяваме, че този наш проект ще инициира по-голяма активност сред мъжкото население на България, тъй като това е в интерес на тяхното здраве, заявиха от Ротари клуб - Стара Загора.

{xtypo_sticky} За записвания и контакт: д-р Илия Попов
тел. 042/ 604 219
Медицински център НЕФРО
Стара Загора, ул. Св.княз Борис № 69 {/xtypo_sticky}

Прегледите са от 10,00 до 11,00 часа на 07, 14, 21, 28 април, на 05 и 12 май -  в групи по 20 души.

Още новини