Начало Новини Актуално Росен Плевнелиев: Шипка се превърна във върховен символ на българската сила и достойнство (видео)

Росен Плевнелиев: Шипка се превърна във върховен символ на българската сила и достойнство (видео)

Актуално

чествания връх Шипка

В присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев след 35 години на връх Шипка беше запален Вечния огън. На фона на националния химн на 22-метров пилон беше издигнат трибагреника. Тържеството на 14 август на историческия връх е в рамките на честванията на 135-годишнината от Шипченската епопея, а кулминацията на тържествата ще бъде на 25 август.

Държавният глава, под чийто патронаж се провежда събитието, поднесе цветя пред монументалния паметник. Шипка се превърна във върховен символ на българската сила и достойнство. Тя зададе онази висока мярка на родолюбие и жертвоготовност, която ще остане завинаги в основата на българския национален дух. Поклон пред паметта на героите, заяви в приветственото си слово президентът.

Кратка беседа из Боевете на връх Шипка изнесе директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Историята е искала да няма приказки, че свободата ни е поднесена даром на върха на руските щикове. Става така, че опълчението посреща почти само главния удар на Сюлейман паша, заяви той.
В армиите по света се смята, че ако умреш на бойната позиция, достойно си изпълнил войнския си дълг. Опълченците нямат право дори да загинат, те трябва да победят и побеждават армия седем пъти по-голяма от тях, добави още историкът.

65 деца от спортни клубове от Старозагорска и Габровска област участваха в скоростно състезание по изкачване на връх Шипка, за да се преклонят пред хората, дали живота си за свободата на България.

На победителите в състезанието се падна честта да пренесат на ръце националния флаг, който беше издигнат на 22- метров пилон.

Още новини