Начало Новини Актуално Росен Плевнелиев: Необходим е по-нисък праг за стимулиране на чуждестранните инвеститори в по-бедните райони

Росен Плевнелиев: Необходим е по-нисък праг за стимулиране на чуждестранните инвеститори в по-бедните райони

Актуално
Росен Плевнелиев

Прагът за стимулиране на чуждестранните инвестиции трябва да бъде регионално балансиран и по-нисък в икономически по-слабо развитите райони на страната, а какъв да бъде прагът правителството и бизнесът трябва да решат заедно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в столицата Осмия национален иновационен форум.

През следващите две седмици въпросът да се обмисли още веднъж внимателно и да се вземат добри решения, призова президентът, който върна на 12 декември за повторно обсъждане текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от пресцентъра на президентството.  

Росен Плевнелиев призова за допълнителни и видими преференции за чуждестранните инвеститори, включително за визови облекчения. Държавният глава припомни и необходимостта от премахване на пречките от страна на държавата за започване на нов бизнес и за развитие на иновативните идеи, от повече инвестиции в образованието и от изработването на учебни програми, обвързани с нуждите на реалната икономика и в подкрепа на предприемачеството.

Налице е значим напредък в разработването на платформите за иновации, сред които са два фонда за съфинансиране и София тек, заяви още президентът пред участниците в иновационния форум. Той допълни, че по първата в страната ни иновационна екосистема София тек се работи ежедневно, като партньори на икономическото министерство са БАН, Софийският университет, Техническият университет и редица други институции. Страната ни ще работи и за регионално лидерство в производството на храни чрез развитието на платформа за иновации в областта, която се планира да бъде изградена в Пловдив. По думите на президента, с новия Закон за насърчаване на иновациите трябва да бъдат интегрирани всички национални политики в сферата на иновациите, а текстовете трябва да бъдат подложени на обстоен дебат.

Президентът връчи специалните награди на победителите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината в категориите за малко предприятие и за средно и голямо предприятие. Форумът събра представители на правителството, на Европейската комисия, на бизнеса и профсъюзите.

Още новини