Начало Новини Актуално Росен Плевнелиев: Ако днес си разклатим държавата, ще платим много висока цена за това (видео)

Росен Плевнелиев: Ако днес си разклатим държавата, ще платим много висока цена за това (видео)

Актуално
Росен Плевнелиев

Най-важно е балансираното и устойчиво регионално развитие. Държавата трябва да залага на т.н. Центрове на растеж, каквито се създават в градове с над 100 000 души население. 7-те големи града в България и връзките между тях са в основата на качественото регионално развитие, заяви при посещението си в Стара Загора избраният за президент Росен Плевнелиев.

Той уточни, че целта на гостуването му в Стара Загора е да даде старт на дебат за определяне на основните приоритети на общината, които да залегнат в Националната програма за развитие 2020, която трябва да бъде готова до средата на 2012 г.

Г-н Плевнелиев заяви, че регионалните приоритети трябва да бъдат определени от местната власт и общността - бизнеса, неправителствените организации, научните среди…

Във Варна дебатирахме по пристанищата и фериботните комплекси, в Бургас обсъждахме възможностите за създаване на специални кейове за големите трансконтинентални кораби. В Стара Загора може да говорим за енергийна ефективност, за създаване на индустриални клътстери, логистични центрове и др. Приоритетите трябва да бъдат напълно обосновани и да сме сигурни, че са устойчиви за този регион, каза още избраният за държавен глава.

Той направи проверка на Лот 2 на АМ Тракия и заяви, че отсечката Стара Загора - Нова Загора има всички предпоставки да бъде завършена в срок и с необходимото качество.

Росен Плевнелиев коментира и ситуацията с протестите на служителите на БДЖ и на зърнопроизводителите.
Очаквам от всички по веригата много отговорно отношение и диалогични преговори. Ако заклатим държавата и тази стабилност, която сме постигнали, българските граждани ще платят много висока цена. Общият размер на кредитите на българските домакинства и на фирмите е 30 млрд. лева. Тези кредити трябва да се плащат. Ако разклатим стабилността, пазарите моментално ще започнат да финансират държавата при по-високи лихви, защото ще рискът ще е по-висок. Това означава по-високи лихви за всички. Затова още веднъж призовавам протестиращите на масата за отговорни преговори, заяви Росен Плевнелиев.

Той акцентира и на задълбочаващата се криза и в тази връзка апелира към лидерите на национално и регионално ниво да усвояват средствата разумно и с максимален ефект. Ако България иска да гради своето развитие, трябва да се позиционира в групата на държавите, които си правят сметката, каза още избраният за президент.Видеото в youtube

Още новини