Начало Новини Актуално Росен Плевнелиев: 27.5% е нивото на корупцията в МРРБ

Росен Плевнелиев: 27.5% е нивото на корупцията в МРРБ

Актуално

По оценка на компанията GFK, направена след анкета между 200 директорите на фирми в България за периода ноември 2009 - януари 2010 г., нивото на корупцията в МРРБ е 27.5%. Това заяви министър Росен Плевнелиев по време на срещата си с представители на КРИБ. Сред проблемите на българския бизнес с министерството 25% от анкетираните са посочили лошата инфраструктура, а 16.5% - закъснелите плащания към бизнеса.

Заедно с това доверието в министерството се е повишило - 6.6% е било преди промените, извършено от новото ръководството на ведомството, а в момента е 9%, предаде БГНЕС, цитирана от econ.bg.
Плевнелиевзаяви, че ВиК-секторът е изключително изоставен - 60-70% са загубите на вода по мрежата. Регионалният министър изрази опасения, че България може да остане жадна, ако не управлява добре водния си сектор. Той предполага, че е възможно да се учреди Национална водна компания и да се консолидира ръководството на сектора, за да се създадат предпоставки за инвестиции и публично-частно партньорство.
Сред приоритетите на министерството е изнасяне на държавни функции в шестте региона на страната, за да могат те в бъдеще сами да управляват проектите си. Най-важният приоритет, според Плевнелиев, е укрепването на административния капацитет. Правителството губи време и скорост при тази много важна реформа, която трябва да започне, подчерта той.
На въпрос на участник в срещата, в кои сектори ще се търси публично-частно партньорство, Росен Плевнелиев отговори, че това ще бъдат ЛОТ-овете за магистрали, рехабилитацията на пътищата, укрепване на брегове и свлачища, част от строителството на Околовръстното шосе и др. Средствата за това ще бъдат осигурени извън тези от еврофондовете. Работна група в момента чертае приоритетите и след като ги консултират с браншовите организации, ще бъдат предложени проекти в транспортния сектор. Във ВиК-сектора първо трябва да се изготви стратегия и към 2011 г. да стартират процесите в него.
Министърът подчерта, че в пътния сектор публично-частните партньорства трябва да се правят по извънбалансови схеми, защото Министерството на финансите отказва да издава гаранции. Плевнелиев уточни, че не трябва да говорим само за изграждане на магистрали, а за двулентови и трилентови пътища, по които няма и не се очаква голям трафик.
За системата TALL за АМ Тракия, министърът заяви, че в момента няма стратегия затова, но се обмисля написването заедно с представители на Министерство на транспорта. Той каза също, че използването на винетките е междинен модел, но очакванията му са, че в края на третата година, когато изтича договора за винетките, системата да влезе в сила, въпреки че трудно може да се ангажира с точното начало на нейното стартиране.

Още новини