Начало Новини Актуално Росен Димов, съветник на Жозе Барозу, съдейства за подобряване на сътрудничеството между Либия и ЕС

Росен Димов, съветник на Жозе Барозу, съдейства за подобряване на сътрудничеството между Либия и ЕС

Актуално

Росен ДимовДългосрочно сътрудничество чрез проектно финансиране и съфинансиране от ЕС обсъди на официално посещение в Триполи, Либия, делегация на Европейската комисия. Визитата, в която от българска страна единственият участник бе най-младият съветни на Жозе Барозу старозагорецът Росен Димов, бе по покана на Сейф ал Ислам ал Кадафи (оглавяващ едноименната фондация-организатор), и се състоя в периода 19-22 август при безпрецедентни мерки за сигурност.

Резултатът от работните срещи, които протекоха дори при среднощна интензивност в синхрон с обичаите по време на големия ислямски празник Рамадан, е нов хуманитарен подход в дипломатическите отношения между ЕС и Либия, но и между Джамахирията и България, смята Росен Димов. Политическите коридори между Общността на 27-те и средиземноморската страна бяха блокирани до юни 2010 г., когато лично италианският премиер Берлускони съдейства за отваряне на билатералните пътища между ЕС и Либия. Настоящото посещение целеше да разработи конкретни стъпки в съгласие с новоприетите ключови документи за партньорство с държавата – Стратегия и Национална индикативна програма 2011-2013, а сред предложените от Росен Димов мерки за обща работа, са съвместни проекти в сферите на технологичните иновации, образованието, младежкото предприемачество, неразчленимите R&D (научни изследвания, водещи към икономическо развитие), култура, т.нар. междурегионални презсредиземноморски групирания и др.
На продължителна лична среща с наследника на Муамар Кадафи – д-р Сейф ал Ислам, протекла при пълна конфиденциалност, бе поканен българският делегат Росен Димов.
Въпреки че не мога да разкрия подробности, убеден съм, че отваряме нова страница в практическото, ежедневното сътрудничество – с проекти с измерим, видим ефект за хората, ще се постараем да стоплим връката между Либия, ЕС и България. Показателен беше жестът, че точно аз бях поканен за част от делегацията и за този персонален разговор – идеалистично вярвам с цялото си сърце, че ще подмладим отношенията на нашата страна с Джамахирията. Това е партньорство от десетилетия, в името на два народа – даже вече и простиращо се до европейските народи. Би било жалко да го задгърбваме заради сантиментите от само един отминал случай, отбелязва младият дипломат, специализирал международно и европейско право в Нидерландия.

Още новини