Начало Новини Актуално Росен Димов: Общинският съвет на Стара Загора трябва да позкрепи изграждането на Регионалното съоръжение за третиране на

Росен Димов: Общинският съвет на Стара Загора трябва да позкрепи изграждането на Регионалното съоръжение за третиране на отпадъци

Актуално
Росен Димов

Неизразяването на категорична подкрепа от Общинския съвет на Стара Загора за построяването на Регионалното съоръжение за третиране на отпадъци за регион Стара Загора лишава старозагорци от почти 60 млн. лева европейски субсидии, проваля положените досега усилия (а и средства) на Регионалното сдружение за управление на отпадъците и тласка Стара Загора към пропастта на още една екологична заплаха. Това е позицията на Росен Димов, член на Бюро за съветниците по европейските политики към ЕК и основател на РМС Инициатива - Стара Загора.

Публикуваме неговото открито писмо до Oбщинския съвет на Стара Загора.

 

ДО: Oбщински съвет – Стара Загора
ОТКРИТО ПИСМО

Относно изграждане на обект “Регионално съоръжение за третиране на отпадъците за регион Стара Загора”

Госпожи и господа общински съветници,

Назрява съдбовността на момента, в който последиците от вашето решение по един от въпросите в дневния ред ще надхвърлят пределите на общината и България. Ето защо, за мен като активен старозагорец, извървял нелекия път на лидерството от сърцето на България, Стара Загора, до сърцето на ЕС, Брюксел, се чувствам длъжен да акцентирам накратко върху някои европейски щрихи на проекта за площадка в землището на село Ракитница, идентифициран като единственото възможно решение и притискащ със сроковете за своята реализация и мащабните, разтърсващи последици от него.

Хронологията на действията, предприети по темата, не е от вчера, а от 2005 година, когато „Ракитница – изток” изпъква при специлизираните проучвания. Следва низ от наситени събития, сътворени от компетентните институции и заинтересованите общини, който ни отвежда до повратната точка – днешното заседание. Неизразяването на категорична подкрепа за построяването на този обект за отпадъци с един размах лишава старозагорци от почти 60 млн лева европейски субсидии, проваля положените досега усилия (а и средства) на Регионалното сдружение за управление на отпадъците и тласка Стара Загора към пропастта на още една екологична заплаха. Излишно е споменаването, че във времена на задълбочена криза старозагорци ще пропуснат необходимия финансов стимул по оперативна програма “Околна среда”, при все че усвояемостта на парите, алоцирани от ЕС, остава критично ниска в България, а приходите в общините драстично намаляват. Още по-жалко е, че цената на саботираното съоръжение край Ракитница ще бъде платена колективно от гражданите (напомням – също гласоподаватели) и фирмите, които са моторът на развитие на родната икономика. Ударът бъде поет точно от тях, предвид контрамярката за компенсация – изчисленото завишение в пъти повече на таксата за битовите отпадъци.

Същевременно, неглижирането на богато аргументираното решение (Ракитница) и инициирането на лутания във виртуални реалии, неизбежно ще запрати Стара Загора в задъдена улица. В тази нежелана хипотеза Общината ще трябва да обслужва и тежки санкции за неспазване на екологичните стандарти в ЕС (при това с ретроактивна сила), които – освен чисто финансовите поражения, ще са разрушителни за репутацията на град с европейски амбиции в осигуряването на привлекателна инвестиционна среда и социално благоденствие.
Остава надеждата, че все пак, преценявайки съоръжението край Ракитница като единствения възможен изход към момента, общинският съвет ще декларира подкрепа с вот “за”, вместо да се причиняват невъзвратими щети на гражданите и местния бизнес, камо ли да се достигне прага на нарушението на фундаментални права в ЕС – на добро упаравление и на чиста околна среда.

С уважение,
Росен Димов
Бюро за съветниците по европейските политики към ЕК
Основател на РМС “Инициатива”- Стара Загора


24.11.2010 г.

NB. С настоящото мнение се ангажира авторът, но не непременно и Европейската комисия.

Още новини