Начало Новини Актуално Ромското знаме не стигна до Хилари Клинтън

Ромското знаме не стигна до Хилари Клинтън

Актуално

Ромско знаме и папка с материали не успя да подари на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън председателят на Управителния съвет на старозагорското Сдружение Свят без граници Ганчо Илиев. Илиев бе един от представителите на ромски организации у нас, които имаха среща с Хилари Клинтън при посещението й в България.

Имах желанието да подаря на г-жа Клинтън ромското знаме и папка с информационни материали, които носех, но от протокола не разрешиха, коментира Илиев пред Новината след завръщането си от столицата.
На 5 февруари в сградата на американското посолство у нас държавният секретар на САЩ имаше възможност да се срещне с представители на 10 ромски неправителствени организации от цяла България, една от които бе Сдружение Свят без граници.

Ганчо Илиев

По време на срещата госпожа Клинтън е обсъдила интеграционните въпроси на ромската общност и е споделила личното си мнение за успехите и предизвикателствата пред ромското включване.
Илиев разказа, че всеки от участниците в срещата е имал възможност да разговаря с Хилари Клинтън, да изрази свое становище, или да зададе въпросите си към нея.

В изявлението, което направих, акцентирах върху това, че трябва да се даде възможност на представителите на ромската общност да участват в процеса на интеграция, тъй като тази общност си има своите образовани хора и млади специалисти, които биха могли да бъдат полезни за институциите – на местно и национално ниво, и да работят за всички, коментира още Илиев.

По време на разговорите с представителите на неправителствените организации държавният секретар на САЩ е дала своето одобрение относно Стратегията за интеграция на малцинствата.
От Сдружение Свят без граници припомнят, че старозагорската неправителствена организация е участвала с експертен опит в изготвянето на някои от стратегическите документи за адекватна и устойчива интеграция на ромите.

Миналата година председателят на УС на сдружението Ганчо Илиев пък участва в обменно посещение в САЩ. Визитата продължи над 20 дни, през които старозагорецът се запозна директно с интеграцията на малцинствата там.

Информация: вестник Новината

Още новини