Начало Новини Актуално Ромски деца нарисуваха многообразието

Ромски деца нарисуваха многообразието

Актуално
деца

Част от оградната стена на ромския квартал Кармен в Казанлък вече изглежда цветна. Новият й вид се дължи на ентусиазирани ученици от три училища в Казанлък – Кулата, Антон Страшимиров и Художествената гимназия. Идеята стената да бъде украсена в пет цвята е на бившата възпитаничка на Художествената гимназия Анна Кирякова, която в продължение на един месец обучаваше участниците в инициативата.

„Новият изглед на стената, която скрива ромското гето, има за задача да отговори на въпроса как изглежда многообразието“, разказва Анна Кирякова.
Обединени от идеята да отговорят на този въпрос, в продължение на две седмици 20 ученици мислеха и рисуваха заедно в името на естетичната кауза – да преобразят сивата стена. Всеки от участниците е нарисувал по 20 скици с изображенията на своите приятели, участници в проекта. От тях са подбрани най-сполучливите, които са поставени върху стената.
Повечето от рисунките са на деца от ромското училище „Антон Страшимиров”. Роза е една от тях. Споделя, че й е било много приятно.
“Беше грозно,а така стана по–красиво“, казва шестокласничката. Нейната приятелка Катя също е рисувала.
„Рисувах вкъщи и човечета, но върху стената бе поставено едно червено човече“, споделя тя. И двете с нетърпение очакват пролетта, когато ще бъде изрисувана и останалата част от ограждащата стена на квартал „Кармен“.

Информация: вестник Новината

Още новини