Начало Новини Актуално Роми малтретираха медици

Роми малтретираха медици

Актуално

Голяма група роми нахлуват в реанимацията на Спешното отделение към МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора, нажежават обстановката и нанасят побой на д-р Николай Борисов и на фелдшера Владо Вълчев.

Грозната случка се разиграва на 12 дeкември. Медицински екип от Спешното е повикан на пътнотранспортно произшествие с пострадала пешеходка. Жена е с много контузии, затова бързат да я откарат до реанимацията. Линейката, с включена светлинна и звукова сигнализация, обаче е ескортирана от частен автомобил, управляван от мургав мъж на около 20 години. На два пъти възниква опасност от пътен инцидент между двете превозни средства. Затова на пресечката на улиците Столетов и Кольо Ганчев линейката спира и единият от медиците се опитва да разговаря с придружителите. Започва шумна разправия. Но заради тежкото състояние на пациентката медиците бързат. На входа на Спешния център са събрани около 30 роми. Пострадалата е приета от д-р Милена Василева - началник на Спешното приемно отделение. Разгневените роми влизат в залата за реанимация и искат от шофьора на линейката да излезе за мъжки разговор. Към 14.15 ч от реанимационната зала на площадката пред Спешното излезе колегата Вълчев. Групата се нахвърли върху него. Опитах се да ги разтърва и след като не успях, звъннахме на полицията. В мелето аз също получих удари, а Владо е с травми и е освидетелстван от съдебен лекар. Това разказа вчера пред медиите единият от пострадалите - д-р Борисов. При сигнал за идване на полицията ромите се разбягват, но скоро са открити в района на близката Детска млечна кухня. По думите му, полицаите са арестували бащата на шофьора, а на младежа е направен акт за опасно шофиране.
С всеки изминат ден агресията в обществото нараства лавинообразно. И проблемите не са в лекарите, а в самото общество и в държавата. В случая не става дума за лекарска грешка, а за грубо малтретиране на екип на Спешна помощ от роми, което е пореден случай. Скоро колеги от Казанлък са били посрещнати с оръжие, коментира д-р Чавдар Попов, завеждащ старозагорския филиал на Спешна помощ. В каква държава живеем, се питат медиците. И не само те.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини