Начало Новини Актуално Роми губят къщите си заради местни лихвари

Роми губят къщите си заради местни лихвари

Актуално

Заради огромни задължения към местни лихвари в ромската махала на Казанлък има опасност част от живеещите там да загубят къщите си. За това съобщават техни съседи, запознати с проблемите им. От години голяма част от ромите в казанлъшкия квартал Кармен свързват двата края и оцеляват благодарение на вересии и заеми, които им отпускат местни лихвари.

Срещу това те предоставят на лихваря своите лични и банкови карти, в които получават месечните си помощи - социални или за деца, пише вестник Старозагорски новини.
Огромните задължения, които надхвърлят месечните постъпления в картите на ромите, на практика ги превръщат в доживотни длъжници на своите лихвари. И тъй като е почти невъзможно един ден да се издължат на своя кредитор, в махалата на мода е нова схема: лихварят да прибира жилището на длъжника и да изкарва на улицата неговото семейство.
Според потърпевши това може да се случи при дълг от 2 хиляди лева, а може и при дълг от 10 хиляди лева. Лихварят взема имота и го продава за сума, далеч надхвърляща задължението, твърдят потърпевши.
"Лихварите са спасението ни, но и нашият ужас", коментират потърпевши от кв."Кармен".
На фона на ромската немотия, лихварите в махалата вдигат огромни къщи, опасани с климатици.

Още новини