Начало Новини Актуално Рождественско послание на старозагорския митрополит Галактион: Греховете човешки не помрачиха светлината на Витлеемската

Рождественско послание на старозагорския митрополит Галактион: Греховете човешки не помрачиха светлината на Витлеемската звезда

Актуално
Галактион

Слава във висините Богу, на земята
мир, между човеците благоволение
(Лука 2:14 )

Възлюбени в Христа Господа братя и сестри, чеда на Старозагорската ни Епархийска църква,

Вече трето хилядолетие тържественият ангелски химн, без да губи актуалността на своето звучене, огласява Вселената и пълни с радост човешките сърца.

Вече трето хилядолетие неземната светлина на Витлеемската звезда, без ни най-малко да помрачава своето сияние, озарява света и изпълва с топлина човешките души. Вече трето хилядолетие прекрасният образ на смирения, положен в ясли Богомладенец, умилява цялото творение и изпълва с възторг цялата човешка същност.
На какво, възлюбени наши чеда, се дължи тази непреходна ценност на Христовото Рождение? Защо въпреки хилядите години, които ни отдалечават от случилото се в малкия градец Витлеем по време на царуването на Кесаря Август, ние с такава радост очакваме и с такива светли надежди посрещаме Богорождението? С какво да си обясним факта, че нито хилядите години, нито безбройните човешки грехове, извършени през тях, са оставили отпечатък върху това събитие и нито са помрачили светлината на Витлеемската звезда, нито са заглушили ангелското славословие, нито пък са променили красотата на пещерата, която подслони в утробата си светото семейство?

Това, обични в Христа братя и сестри, се дължи на обстоятелството, че днешният свят, че съвременният човек, не по-малко от древния езически свят и не по-осезателно от стария грешен човек, се нуждае от непрекъснатото Богораждане и от постоянното действие на освещаващото слизане на Богомладенеца на земята.
Ето защо светата ни Православна Църква, като чадолюбива майка, всякога е зовяла нас - своите чеда, и ни е подготвяла за великото ни назначение, да станем участници във вечния живот и жители на Царството Божие. Ето защо в последния Неделен ден преди Великия празник на Богорождението тя отново издига своя глас и от Евангелската катедра ни приканва да се подготвим да посрещнем Богомладенеца Христа. Чрез гласа на светото Евангелие се припомня на всички човеци родословието на Господ Иисус Христос по плът, начевайки от ветхозаветния патриарх Авраам и свършвайки с праведния Йосиф. Наистина “велика е тайната на благочестието, Бог се яви в плът” (І Тим. 3:16), както говори св. ап. Павел. Господ Бог, съгласно Своя промислителен план, виждайки стенанията на човека, изнемогващ под греховния товар, знаейки, че той със своите собствени сили не ще може да отхвърли от себе си непоносимото робство на греха, слезе от небето, като се въплоти от Дух Светий и Дева Мария, и се роди в плът, за да издигне човека на небето и го възроди духовно.

Припомняйки ни тази велика тайна, светата Православна Църква желае ние в дните преди Рождество Христово да очистим сърцата си, да подготвим в душите си ясли, в които да се роди и заживее Христос. Затова нека да отрием замъглените от греха и земните грижи наши духовни очи, за да видим неземното сияние на Витлеемската звезда, показваща ни пътя към родилия се Богомладенец. Днес именно ние трябва да се очистим, за да можем да чуем и ангелското славословие: “Слава във висините Богу на Земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14 ), което ни известява за великото събитие, залегнало в основата на нашето спасение – Рождението на Христа.
И тъй, възлюбени, нека се вслушаме в гласа на светата ни Православна Църква, нека използваме дадената ни възможност, за да се очистим, та достойно и с духовна радост да посрещнем Господа. Не бива да забравяме, че нашите житейски грижи, нашата привързаност към земното, особено при днешния подчертан материализъм, могат да направят тъй, щото да не съзрем светлината на звездата, водеща ни към Иисуса, и да не чуем ангелската песен, възвестяваща ни Неговото рождение, и така да се отдалечим от нашето спасение. Нека винаги помним, както ни учат св. Отци на светата Православна Църква, че Бог слезе на земята, за да издигне човека на небесата, та и ние да възпеем Богорождението с ангелското славословие: “Слава във висините Богу на Земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14) АМИН!

Честито Рождество Христово!

Честита и благословена да бъде и настъпващата 2012 година!

Още новини