Начало Новини Актуално Ройтерс: България предлага вицепрезидент на Световната банка за еврокомисар

Ройтерс: България предлага вицепрезидент на Световната банка за еврокомисар

Актуално

България номинира вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева за кандидат за новата Европейска комисия след оттеглянето на предишния кандидат Румяна Желева, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Комисията. Оттеглянето на Желева дойде, след като в Европейския парламент бяха поставени под въпрос нейната квалификация и бизнес минало.

Заради промяната ЕП ще отложи гласуването на новия състав на ЕК, предаде Агенция Фокус.
Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование завършва в 7-ма столична гиманазия „Георги Димитров. След това продължава в Университета за национално и световно стопанство, тогава ВИИ „Карл Маркс”, специалност „Политическа икономия”, профил „Социология”. До 1990 г. заема различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. Чете лекции във водещи университети в цял свят. Тя е част от екипа на Световната банка от 1993 г., когато е икономист по околната среда за Европа и Централна Азия.

От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие.

Лично шефът на Световната банка Робърт Зелик я посочва като свой заместник. На 10 март 2008 г. Кристалина Георгиева заема поста вицепрезидент на Световната банка и едновременно с това става корпоративен секретар на банката.

 

Още новини