Начало Новини Предстоящо Ройтерс: 60 държави ще подкрепят инициатива за утрояване на ВЕИ мощностите до 2030 г.

Ройтерс: 60 държави ще подкрепят инициатива за утрояване на ВЕИ мощностите до 2030 г.

Предстоящо

Повече от 60 държави ще подкрепят инициатива на ЕС, САЩ и Обединените арабски емирства за утрояване капацитета на мощностите до 2030 г., използващи възобновяеми енергийни източници, пише Ройтерс. Представянето на проекта ще бъде по време на конференцията COP-28, която започва в края на ноември в Дубай.

Източници на Ройтерс посочват, че идеята ще обедини някои от големите икономики в развиващия се свят - Нигерия, Южна Афркиа и Виетнам, както и от развитите икономики - Австралия, Япония и Канада. Към инициативата ще се присъединят Чили, Перу, Замбия и Барбадос.

В проект на документацията за инициативата е посочено, че навлизането на възобновяемите източници ще бъде съпроводено от поетапен отказ от въглищата, включително и спиране на финансиране за нови въглищни централи. Държавите, които се присъединят, се ангажират и да подобряват своята енергийна ефективност с 4% годишно до 2030 г.

Източници на Ройтерс твърдят, че се водят разговори и с Индия и Китай - двата най-големи замърсителя в световен мащаб.

Избягването на по-сериозни климатични промени минава през едновременното разширяване на чистата енергия и бързото намаляване на изкопаемите горива, които отделят парникови газове в атмосферата, предупреждават учени.

Източник: КРОСС

Още новини