Начало Новини Актуално Рой Рийд: В Ей И Ес сме много доволни от постигнатите резултати

Рой Рийд: В Ей И Ес сме много доволни от постигнатите резултати

Актуално
roi-riid-tec-ei-i-es-galabovo Стара Загора

Харесвам България. Разбирам повечето неща тук, с изключение на езика. Най-много ми харесва, от професионална гледна точка, че имате добри инженери. Да въведем ТЕЦ Ей И ЕС в експлоатация беше предизвикателство, но се справихме, казва Рой Рийд, директор на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово. Сега централата започва работа с пълно натоварване от 600 мегавата.

Рой Рийд е роден на 2 декември 1960 г. в Калифорния. По образование е машинен инженер. Работи за американската компания Ей И Ес повече от 20 години. В България е от началото на проекта по изграждане на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово през 2006 г. В момента е директор на централата. Женен, има син и дъщеря, както и внучка на почти 1 г. Любимото му хоби е голфът.

- Г-н Рийд, на каква мощност работи днес (17 ноември, 6.а.), ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово? Достигнахте ли максимална мощност и имате ли готовност да подавате електроенергия при повишена консумация през студените зимни дни?

Рой Рейд Гълъбово

- Да, завършихме успешно 72-часовите изпитания на номинален товар от 600 мегавата. Днес първи блок е в експлоатация, а вторият е в планов ремонт. Централата работи с 90% мощност, защото все още не сме получили разрешение за осъществяване на лицензионна дейност на 600 мегавата. За работа на пълен капацитет имаме да направим малки поправки, модификации. ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ 600 МЕГАВАТА МОЩНОСТ ДО СРЕДАТА НА ДЕКЕМВРИ 2011 г.

- Върху какво бе фокусирано вниманието Ви през месеците след официалния пуск през юни?

- Централата работеше, а нашият фокус бе върху това, което наричаме настройка и оптимизация с цел по-ефективно изгаряне на въглищата. Трябваше да извършим някои дребни промени вътре в котела, за да постигнем ефективна работа при пълен товар.

Второто нещо бе хората да се научат да работят все по-добре и по-добре с тези съоръжения, да станем подобри в експлоатацията на централата. Ще направя аналог с новата кола - като си я купиш, има някои неща, които трябва да се научат, за да я караш добре. Но бих казал, че непрекъснато се усъвършенстваме.
Оперативният персонал, който се състои основно от българи, се справя много добре.

- Ей И Ес и Вие лично удовлетворен ли сте от проекта като краен резултат?

- Ако не се бяха появили проблемите с главния изпълнител, можеше много по-лесно да се стигне до финала на проекта. КАТО ИЗКЛЮЧИМ ДОГОВОРА С НАШИЯ ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ, СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ, КОИТО ПОСТИГНАХМЕ. Гледайки в дългосрочен план, това е една много добра централа, която ще работи надеждно, ще изгаря въглища по най-ефективен начин и ще използва най-добрата технология за отнемане на вредни емисии. Ей И Ес като цяло сме много доволни, предвид постигнатите резултати.
Блокът, който работи в момента, е изключително надежден и Енергийният системен оператор разчита на нас.

- Как гледате на появата на втори американски инвеститор в региона?

- Беше интересно. ДЖО БРАНТ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КОНТУР ГЛОБАЛ, Е БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА ЕЙ И ЕС, ОТ ВИСШЕТО РЪКОВОДСТВО. Не го бях виждал от много години, явно светът е малък. Бе хубаво да се видим и поговорим на официалната церемония. Ние винаги сме работили добре и с Енел, когато те бяха тук, добре комуникираме и с останалите централи в региона. Ще продължаваме да го правим и с Контур Глобал. Считам, че централата е в добри ръце. Брант е много умен човек и със сигурност ще се справи и свърши много добра работа.

- Появата на Контур Глобал след Ей И Ес в областта повишава ли рейтинга на България като добро място за инвестиции, според Вас?

-    Може би. АКО ИМАТЕ УСПЕШНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ, НЕЗАВИСИМО КАКВИ, ТОВА БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОВИШИ ИНТЕРЕСА към държавата ви.

- Пътувате за Америка утре (18 ноември, б.а.), какво се случва с Вас?

- В момента в САЩ започват празници по случай Деня на благодарността и майка ми прави голямо семейно събиране. Ще се прибера, за да присъствам. Не съм сигурен къде ще съм на коледно-новогодишните празници. Вече имам и първа внучка, най-вероятно ще се прибера отново в Америка, за да я видя пак и да съм със семейството си. Бих искал те да дойдат тук, но е трудно. Харесвам България, бил съм тук за Нова година - с фойерверките и пушките... Разбирам повечето неща, с изключение на езика. НАЙ-МНОГО МИ ХАРЕСВА, ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГЛЕДНА ТОЧКА, ЧЕ ИМАТЕ ДОБРИ ИНЖЕНЕРИ, МНОГО ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Да въведем централата в експлоатация си бе предизвикателство, но се справихме.

От друга страна, може да се каже, че българите намирате начин да се наслаждавате на живота. В САЩ хората са заети да печелят пари, често работят на две места, имат различен начин на живот. Тук ми харесва.

- Ще Ви липсва ли България, когато си тръгнете?

- Със сигурност. Когато остарея, ще стоя на верандата и ще си спомням за България. Ще разказвам на внуците за моя опит по света. Но НЯМАМ ПЛАНОВЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ, НАЙ-ВЕРОЯТНО ЕЙ И ЕС ЩЕ МЕ ИЗПРАТИ НА ДРУГ СВОЙ ПРОЕКТ. Не знам къде. Централата ще си работи и тук в един момент няма да има нужда от мен. Когато си тръгна, ще се даде възможност на други хора да заемат моята позиция. Би могло това да са и българи - има способни, но не съм аз човекът, който взима това решение. Единственото различно, с което допринасям аз, е различната култура на работа. Това, което правим ние, е да даваме сила на хората на всички нива да взимат решения.

Това допринася за всеки бизнес, поне където съм бил аз.

- Вече намирате ли повече време за любимото хоби - голфа?

- По това време на годината вече не мога да го практикувам, но лятото успях да се забавлявам малко, участвах дори в голф турнир за аматьори, старша дивизия. Спечелих трето място, беше забавно.
Вече има много българи, които и граят и то добре. Имате и хубави голф игрища. Моето любимо място е Тракийски скали край Балчик.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини