Начало Новини Актуално "Родолюбец" разкопа площад в Казанлък, коментират, че "разкопките" са били заради турско злато, заровено на това място

"Родолюбец" разкопа площад в Казанлък, коментират, че "разкопките" са били заради турско злато, заровено на това място

Актуално

Кмет на казанлъшко село лично завел бизнесмена Гено Генов при зам.-кметицата на Казанлък Евгения Чернева за разрешение за реконструкция и облагородяване на площадното пространство пред паметника на Георги Кирков в града. Това съобщи самата Чернева, с уговорката, че дори да е започнал ремонта с нечисти помисли, то общината ще го довърши.

Чернева отказа да назове името на кмета, завел бизнесмена при нея. По думите й, човекът се мотивирал с желание за реконструкция и помощ на общината, но не представил и проект за ремонтните дейности, които се канел да извършва. За желанието на бизнесмена бил уведомен и главният архитект на Казанлък Николай Николов, пише вестник Старозагорски новини.
След като получил разрешение за ремонт, мераклията-родолюбец оградил с големи бели платна пространството около паметника. Ревниви жители на квартала, голяма част от които симпатизанти на социалистическата идея и още помнещи старото име на района, "Георги Кирков", започнали да обсипват общината и местните медии с въпроси около предстоящия ремонт. В местната телевизия дори граждани споделяли директно страховете си, че най-вероятно паметникът ще бъде съборен. Противно на очакванията трескав ремонт така и не започнал на мястото около паметника на Кирков. Малцината работници, наети уж за делото, отвреме навреме се вясвали в района, твърдят живеещи наблизо. Междувременно "благодетелят" започнал да иска от общината различни материали, в това число и мраморен глиц за нуждите на ремонта. Исканията му дошли в повече на зам.-кметицата Чернева, която междувременно разпоредила да се извърши проверка на ремонтните дейности и изясняване на нужните средства за тази цел. Някъде по същото време бдителни граждани от квартала една нощ били събудени от шум и светлина в района на ремонта около паметника на Кирков. Те своевременно позвънили на главния архитект, той от своя страна на полицията и на зам.-кметицата. Самата Чернева твърди, че малко след сигнала се озовала на мястото, където наистина имало следи от повдигнати плочи. От полицията до момента не са върнали официална информация за случая и хода на тяхното разследване по отношение на сигнала за разкопаване в района на паметника.
Веднага след този случай ремонтните ограждения около паметника на Георги Кирков са свалени, а благодетелят и инициатор за ремонта Гено Генов е неоткриваем. Междувремeнно в града на розите вървят две версии за случилото се: първата е, че бизнесменът Гено Генов, за който се знае, че е собственик на месарски магазин и чието прозвище е Гено Месарят, се бил обидил на публикациите в местната преса, че имал намерение да разкопае казан със жълтици, намиращ се под паметника на Кирков. Втората версия е, че наистина в района на паметника преди градежа му е имало турска къща, в която имало закопано имане. При изграждането на паметника била намерена част от него, но по-голямата част останала неокрита. Именно заради това злато била измислена и версията с ремонта на площадката около паметника. Междувременно опитите да се открие Гено Генов за коментар на случилото се се оказват безуспешни. От справка в Интернет "Жълти страници" на името на Гено Генов става ясно, че той има фирма за производство на месни произведения. Посочен е и телефон в казанлъшкото село Крън, който при опит за връзка отговаря, че има "грешка в свързването". Повече от месец, след като бе оградено пространството около паметника на Георги Кирков в Казанлък, с цел благоустройство, днес то е по-разбито от преди и виновни няма. Видими са и следите, където е разкопавано в района на площадката.

Още новини