Начало Новини Актуално Робството в интернет – теория на конспирацията или наближаваща реалност?

Робството в интернет – теория на конспирацията или наближаваща реалност?

Актуално

Официални лица в ЕС работят над таен проект за глобално споразумение за авторските права, което може да пренапише националното законодателство в тази сфера, предаде Euobserver. Причината за потайността е фактът, че в споразумението се включват методи, които биха били „твърде непопулярни" за приемане по официален демократичен път.

Още от миналата пролет насам големите развити икономики в лицето на САЩ, Япония, Австралия и Канада работят върху такъв пакт, известен като ACTA - Търговско споразумение срещу измамите. Основната цел на договора, представяна от Вашингтон, Токио, Канбера и Отава, е овладяването на разпространението на физически фалшификати като дизайнерски продукти и пиратски DVD-та. Но според някои източници споразумението ще има много по-широка основа, включително чувствителният въпрос за авторските права в интернет, съобщи econ.bg.

Съгласно информация на неназован европейски източник от последната среща, проведена по отношение на ACTA, САЩ настоява за глобална версия на т.нар. френски закон Hadopi. Вашингтон иска при сключване на договор за ползване на Интернет доставчикът да включва клауза за спиране на достъпа в случай на нерегламентирано теглене на информация, защитена от авторски права. За целта доставчиците трябва да провеждат „политика на следене".

Преговорите за оформянето на ACTA се водят извън егидата на всички съществуващи международни организации - Световната организация за интелектуалната собственост (WIPO), ООН и Световната търговска организация (СТО). Освен това медиите и обществото нямат никакъв достъп до официалните документи от срещите. Това дава почва на всякакви теории на конспирацията и слухове, като се стига дотам, че дори ще има клауза, съгласно която MP3 плейърите и лаптопите на пътуващите хора по света ще бъдат проверявани за пиратски файлове.

Освен всичко друго евентуалното споразумение ACTA ще включи и страни, които не участват в сегашните преговори - Русия, Китай и Индия. Те просто ще бъдат поставени пред свършен факт - нещо, което изглежда крайно невероятно. „Преговорите ACTA се водят подобно на много други преговори по търговски споразумения. И за да се разсеят някои митове трябва да уточним, че преговарящите от страна на ЕК нямат правото да се съгласяват с предложения като това на САЩ за глобален закон Hadopi - просто нямат мандат за такова нещо", казва европейски дипломат.

Още новини