Начало Новини Актуално Роберта Мецола е избрана за председател на Европейския парламент

Роберта Мецола е избрана за председател на Европейския парламент

Актуално

Роберта Мецола беше избрана на първия тур на гласуване, където от трима кандидати, в тайно гласуване от дистанция, получи абсолютно мнозинство - 458 гласа от 690 подадени гласове. В началото на работния ден Косма Злотовски (ЕКР, Полша) оттегли кандидатурата си, с което броят на кандидатите намаля до трима.

Председателят Мецола ще ръководи Парламента през втората половина на настоящия законодателен мандат, до съставянето на нов Парламент след европейските избори през 2024г.

Резултати

  • Роберта Мецола (ЕНП, Малта) - 458
  • Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция) - 101
  • Сира Рего (Левицата, Испания) - 57

Упражнили правото си на вот: 690

Празни или невалидни бюлетини: 74

Абсолютно мнозинство от подадените гласове:309

Коя е Роберта Мецола?

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. Тя e най-младият евродепутат заемал поста на председател на Европейския парламент. Роберта Мецола стана първи заместник-председател на ЕП през ноември 2020 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

В обръщение към Парламента веднага след гласуването, г-жа Мецола заяви: Първото нещо, което бих искала да направя като председател, е да се замисля за наследството на Давид Сасоли: той беше борец, бореше се за Европа и за нас, за този Парламент. [...] Като председател ще отдам почит на Давид Сасоли, като винаги отстоявам Европа, нашите общи ценности - демокрация, достойнство, справедливост, солидарност, равенство, върховенство на закона и основни права.

Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект. [...] Скъпи европейци, през следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато други ще продължат да подлагат на изпитание границите на нашите демократични ценности и европейски принципи. Трябва да дадем отпор на антиевропейския наратив, който се налага толкова лесно и бързо. Дезинформацията, допълнително засилена по време на пандемията, подхранва цинизма и евтините решения на национализма, авторитаризма, протекционизма и изолационизма, добави тя.

Председателят Мецола подчерта, че Европа е точно обратното. Тя означава да се застъпваме един за друг, да сближим нашите народи. Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на майките и бащите основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета. Преди 22 години Никол Фонтейн беше избрана 20 години след Симон Вейл. Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост, каза тя.

Цялото обръщение на председателя е достъпно тук.

За председателя на Парламента

Председателят разполага с широк набор от изпълнителни и представителни правомощия, посочени в чл. 22 от Правилника за дейността на Европейския парламент. Наред с посочените в него задължения, председателя притежава всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане. Ключов пример за това са решенията, които осигуриха нормалното функциониране на Парламента след началото на пандемията от COVID-19.

Чл. 14 от Договора за Европейския съюз гласи, че Парламентът избира своя председател измежду членовете си. От първите европейски избори (с всеобщо избирателно право) през 1979 г. насам всеки председател е изпълнявал функциите си за период от две години и половина, с възможност за подновяване. Това означава, че обикновено за всеки законодателен мандат има двама председатели. От създаването на Парламента през 1952 г. досега е имало 31 председатели, като 17 от тях са били на този пост след 1979 г.

Още новини