Начало Новини Актуално Рискът за България от наводнения е умерен

Рискът за България от наводнения е умерен

Актуално

Рискът за България от наводнения е умеренНаблюдаваме много внимателно как се развива ситуацията с наводненията в Централна Европа. Страните, които вече пострадаха - Германия, Австрия, Чехия, Унгария и Словакия, се обърнаха към моя екип с молба за сателитна информация и анализ на въздействието от наводненията, както и за прогнози как те ще се развиват.

Това съобщи при посещението си в Казанлък българският еврокомисар Кристалина Георгиева, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Има човешки жертви, има големи щети, но виждаме, че инвестициите в превантивната дейност дават резултати в сравнение с 2002 г. Към настоящия момент тревогата се насочва към Унгария, където има превантивна евакуация на хора. Засилени са укрепителните дейности, защото река Дунав стига до рекордни нива. Очакваме 9 и 10 юни да бъдат пикови за Унгария, а на 13 и 14 юни очакваме повишаване на нивото на река Дунав в района на България, Румъния и след това в Сърбия, добави Кристалина Георгиева.

Всеки ден преоценяваме обстановката и засега прогнозата ни е, че рискът за България е умерен, малко по-висок е за Румъния. Навсякъде са предприети необходимите мерки, каза още българският еврокомисар.

Венета Асенова

Още новини