Начало Новини Актуално РИОСВ - Стара Загора, все още без директор. Двама обжалват процедурата по провеждането на конкурса

РИОСВ - Стара Загора, все още без директор. Двама обжалват процедурата по провеждането на конкурса

Актуално

Инж. Пенка Начева не получи от министър Нона Караджова заповедта си за назначаване за директор на РИОСВ - Стара Загора. По предварителна информация от пресцентъра на МОСВ, това трябваше да стане на 6 януари т.г. Всички кандидати от страната, класирани на първо място в проведения в края на миналата година конкурс, вчера са били повикани в МОСВ, за да бъдат връчени заповедите им.

"Министър Нона Караджова закъсня от заседание на Министерския съвет. Тя се обадила предварително на всички да ги предупреди, че ще се забави и няма да спази уговорката за връчване на заповедите, и който има друг неотложен ангажимент, заповедта му може да бъде връчена в някой от следващите дни. Двама-трима души са си тръгнали, но ще си получат заповедите в някой от близките дни, вече по лична уговорка с министър Караджова", обясниха за Старозагорски новини от пресцентъра на МОСВ.

Вчера стана ясно, че Нанчо Видев, който беше класиран от комисията на МОСВ на трето място, и още един от кандидатите - Катя Киликчиева, ще обжалват процедурата по провеждането на конкурса. Според Киликчиева, която е инженер-химик, а в момента е омбудсман на община Казанлък, кашата е пълна. Като доказателство тя изброи няколко драстични нарушения на Кодекса на труда и несъответствия с изискванията за провеждане на конкурс за държавен служител. По закон изпитната комисия се назначава със заповед от ръководителя на звеното, в случая от министър Караджова, и в нея влизат специалисти, които задават въпросите и преценят подготовката на кандидатите. На практика обаче заповед за подобна комисия няма, а Нона Караджова се е самоназначила за шеф на комисията, без да има това право, тъй като се явява работодател. Киликчиева е категорична, че в състава на комисията не са били включени никакви специалисти, а на тяхно място са присъствали представители на политическия кабинет на министерството. Не са задавани въпроси, касаещи спецификата и същността на работата на РИОСВ - Стара Загора, въпреки критериите за оценка, които включват наличие на визия за развитието на сектора, лидерска и управленска компетентност, ефективно разпределяне на ресурсите, познаване на нормативните актове и т.н. Лично на нея е бил зададен един-единствен въпрос - защо си оставя хубавата работа и кандидатства за директорското място? Киликчиева подчерта, че допуснатите до конкурса не са били уведомени писмено, че никой от кандидатите не е видял протокола от провеждането на интервютата и оценките по документи и че резултатите са обявени веднага, а не след 3 дни, както изисква законът. Всичко това я навежда на изводите, че въпросът е бил предрешен и че сме свидетели на поредното партийно назначение.
Битката с екоминистерството е възложена на софийски адвокат.

Още новини