Начало Новини Актуално РИОСВ – Стара Загора обжалва съдебното решение за боклука в Ракитница

РИОСВ – Стара Загора обжалва съдебното решение за боклука в Ракитница

Актуално
Ракитница сметище

На съвместно заседание с участието на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора инж. Пенка Начева и зам.-кмета на община Стара Загора Белчо Белчев е потвърдено становището за обжалване на решението на Административен съд - Стара Загора, пред Висшия административен съд (ВАС).

На 4 юли т.г. Старозагорският съд отмени като незаконосъобразно Решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на директора на РИОСВ - Стара Загора, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Изграждане на регионално съоръжение за третиране на отпадъците, обслужващо общините Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Гурково, Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево, Опан, Твърдица, Чирпан, Павел баня и Раднево на площадка "Ракитница-изток" с възложител СНЦ "Регионално сдружение за управление на отпадъците - Стара Загора".
Съдът е приел, че решението противоречи на две обстоятелства - не влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) и несъобразяване с преобладаващите североизточни ветрове.
"Имаме сериозни основания за обжалване на така произнесеното решение на Административен съд - Стара Загора, каза за медията ни инж. Пенка Начева. - Първият аргумент, че няма в сила влязъл ПУП, не е коректен. Докладът по ОВОС разглежда инвестиционно намерение, което впоследствие е основание за одобряване на такъв план. Т.е. то не е свързано с одобрен ПУП.", пише вестник Старозагорски новини
Според инж. Начева, изискването по ОВОС разглежда изобщо възможността да бъде реализирана интегрирана система за управление на отпадъците. Дали нейното въздействие върху околната среда ще бъде в значителна степен отрицателно и няма да бъде допустима или може да бъде смекчена с определени мерки и да бъде реализирана, е следваща тема. ПУП пък е необходим за изграждане на самото съоръжение, за конкретно избрана територия, което става чрез доклад по ОВОС.
"Наредба No 7, върху която се е позовал Административният съд, касае разполагане на съоръжение за третиране на всякакъв вид площадки и отпадъци. Изискването с.Ракитница да не е в подветрената страна на този обект се отнася за площадки, при които се отделя прах и интензивно миришещи вещества. При депониране на отпадъци в закрито помещение не се очаква имитиране на прах. Интензивно миришещите вещества са ограничени чрез изграждане на съоръжение за компостиране от закрит тип. Т.е. и двата аргумента на Административен съд - Стара Загора, са оборими", категорична е директорката на РИОСВ.
Разглеждане на казуса на следваща инстанция обаче ще забави целия процес, което ще създаде проблеми по своевременното кандидатстване по ОП "Околна среда" за финансиране на този обект. Единственият изход е да бъде поискана от управляващия орган отсрочка от крайния срок за стартиране на проекта, който изтича в края на август 2011 г.
Крайният срок, в който трябва да заработи депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница, е юли 2014 година. Дотогава боклукът ще се извозва на сметището на Мандра баир.

Още новини