Начало Новини Актуално РИОСВ и Овергаз се разминаха за азотния залп над Стара Загора

РИОСВ и Овергаз се разминаха за азотния залп над Стара Загора

Актуално

Три дни преди областният управител Йордан Николов да събере специалистите и да бъде изработен оперативен план за действие при обгазяване на Стара Загора, споровете около източникa на замърсяването на атмосферния въздух продължават. След близо тригодишно затишие проблемът стана отново актуален след опасните за човешкото здраве надпрагови стойности на азотните оксиди в края на ноември 2009 г. и по време на коледните и новогодишните празници.

ДИРЕКТОРКАТА НА РИОСВ - СТАРА ЗАГОРА, ПЕНКА НАЧЕВА ПРОДЪЛЖАВА ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ПРИЧИНАТА Е ИНВЕРСИЯТА, ГОРИВОТО ЗА БИТА, ТРАНСПОРТНИЯ ТРАФИК И ГОЛЕМИТЕ ГОРИВНИ ИНСТАЛАЦИИ В ПРОМИШЛЕНОСТТА.

В тази връзка са извършващите се ревизии на около 30 потенциални точкови замърсители (промишлени предприятия и обществени сгради), а проверката се прави, за да се установи дали горивният процес е правилно настроен. Инж. Начева е изискала и информация от "Овергаз Изток" АД - Стара Загора (доставчикът на синьото гориво в областния град). От писмения отговор става ясно, че вследствие на потребения природен газ през ноември и декември в атмосферния въздух са емитирани общо 12.4 тона азотни оксиди. Според директорката на РИОСВ, вследствие на продължителната инверсия в края на миналата година те, заедно с отделените от останалите източници замърсители, са се натрупали в приземния атмосферен слой и се е стигнало до рисково замърсяване.
Ако приемем версията на държавната еколожка, то без отговор остава въпросът как инверсията е "запушила" азотните оксиди над Стара Загора и е "пропуснала" всички останали замърсители високо в небето!? Въпросът се налага от факта, че в дните на обгазявания с азотни оксиди не са замерени наднормени стойности на въглеродни оксиди - основният замърсител, който се отделя от автомобилния трафик.
В разпространено вчера съобщение от "Овергаз" са категорични, че "азотните оксиди от газовите инсталации в Стара Загора не са причина за обгазяването на града. Нещо повече - това е напълно изключено".

"ЗА ДА СЕ ПОЛУЧИ НАДНОРМЕНА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА АЗОТНИ ОКСИДИ ВЪВ ВЪЗДУХА, КАКВАТО БЕ РЕГИСТРИРАНА В СТАРА ЗАГОРА В НЯКОИ ДНИ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА, ТРЯБВА ДА ИМА ИЗТОЧНИК, КОЙТО ДА ЕМИТИРА 16 ТОНА АЗОТНИ ОКСИДИ НА ЧАС. ЗА СРАВНЕНИЕ ЕМИТИРАНИТЕ ЗАРАДИ ИЗГАРЯНЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ В АТМОСФЕРАТА АЗОТНИ ОКСИДИ, СЪЩО ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ, СА 0.01 ТОНА НА ЧАС, ИЛИ 1600 ПЪТИ ПО-МАЛКО!", твърдят от газоснабдителната фирма.

От "Овергаз" уточняват, че при изгарянето на молекули метан в атмосферата се отделят единствено водна пара и малки количества въглероден диоксид. И още, че азотните оксиди не са следствие от химическия състав на природния газ, а от окислението на азота във въздуха, което се получава, ако по време на изгарянето температурата е много висока, пише вестник Старозагорски новини.
В телефонен разговор представители на "Овергаз" подчертаха, че при температури в горивната инсталация от порядъка на 600-700 градуса няма проблеми. Те идвали, когато технологичният процес изисквал доста повече градуси, като при производството на азотни торове или стъкло например. В Стара Загора пък най-големият клиент на природен газ била пивоварната "Загорка", където не се изисквали високи температури. Освен това всички работещи котли били по стандартите на ЕС и на всеки от тях било обозначено какви количества азотни оксиди отделя при експлоатацията си.
От "Овергаз" са категорични, че ползването на природен газ спомага за по-малкото вредни емисии във въздуха над Стара Загора, а не за тяхното увеличаване. (Над 90% от предприятията са газифицирани.) Само през 2009 година замяната на конвенционалните течни и твърди горива със синьо гориво са спестили на града над 17 тона азотни оксиди, 60 тона прах, 800 тона серни оксиди и 46 000 тона парникови газове. За 2008-ма общото количество спестени емисии се изчисляват на 39 000 тона.

Още новини