Начало Новини Актуално РИОКОЗ - Стара Загора провери над 70 училища

РИОКОЗ - Стара Загора провери над 70 училища

Актуално

Проверени над 70 училищни сгради в Стара Загора за готовността им за новата учебна година. Това са повече от половината училища на територията на Старозагорска област", каза д-р Елена Канева, директор на РИОКОЗ.

Тя обеща, че към 10 септември ще бъдат обобщени всички резултати. В областта са 133 сградите на основните, общообразователните и висшите училища в региона, пише вестник Старозагорски новини.
От здравната инспекция информират, че освен познатия от миналата година свински грип, чакаме и грипния вирус A/H3N2/, наречен Пърт, който се сочи за вероятния основен причинител на сезонните грипове. Всяка година Световната здравна организация прогнозира разпространението на актуалните грипни щамове за съответния сезон. Вирусът "Пърт" ще засегне най-вече възрастните хора, хроничноболните и децата заради отслабнала или неразвита все още имунна система.
Според специалистите симптомите на грипния вирус "Пърт" не се различават съществено от досега познатите. Отново има висока температура, втрисане, болки в мускулите на цялото тяло, всеобща отпадналост. Най-податливи към вируса ще са болните със сърдечносъдови заболявания и диабет, предупреждават медиците.
На 10 август т.г. Световната здравна организация отмени пандемията и сега сме в постпандемичен период. Според неофициалната информация в сезонната противогрипна ваксина се очаква да бъде включен щамът А/H1N1/. Най-вероятно ще бъде включен и другият щам, който и в момента се разпространява в Южното полукълбо - А/H3N2/, популярен като "Пърт". Ще има и един щам от грипни вируси В, както обикновено, пояснява д-р Елена Канева.
"За рисковите групи, които трябва да се имунизират, в края месец септември ще се разкрият имунизационни кабинети в РИОКОЗ. Ще има и безплатни ваксини, закупени от МЗ срещу новия грипен вирус. Ще получим указания за ваксините. Ще имаме от безплатните ваксини срещу т.нар. свински грип. Разполагаме и с препаратите тамифлу и риленца, но дано не се налага да ги ползваме."

Още новини